Wykonanie
Ezo gelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z
czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo
chili dodamy. Ja dodawałam też
paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"
składniki100 g
czerwonej soczewicy100 g
kaszy bulgur1
cebula2 łyżki pasty pomidorowej50 g
masła1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1/4 łyżeczki mielonego
chili, zależy od upodobań1/2 - 1 łyżeczka suszonej
mięty + świeża do podania
sól,
pieprz1200 ml
wody lub
bulionuprzygotowanie
Kaszę i
soczewice opłukać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić
masło, zrumienić
cebulę, dodać
przyprawy (oprócz
mięty) i pastę
pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać
soczewicę i burgul, zalać
bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż
soczewica i
kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać, aby nic nie przywarło do dna. Zajmie to ok godziny. Pod koniec gotowania dosypać suszoną
miętę, wymieszać. Podawać posypane świeżą
miętą i
płatkami papryki. Smacznego!