Wykonanie
Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek
mięty,
ostrej papryki, kuminu i
soku z cytryny. Dzięki zestawieniu
soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji.
Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko
orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny.Ezogelin gotowałam po raz pierwszy, ale jest tak smaczna, że zagości na stałe w naszym menu.
Składniki:100 g
czerwonej soczewicy50 g
kaszy bulgur lub
kaszy kuskus1 duża
cebula2 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów bez skórki lub 80 g
koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)2 łyżki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
chilli w płatkach1,5 łyżeczki suszonej
mięty1/2 łyżeczki kuminu2 litry
bulionu warzywnego lub
wody2 łyżki
masła klarowanego
sól i
pieprz do smaku
sok z cytrynyPrzygotowanie:W garnku rozgrzać
masło klarowane i zeszklić
cebulę. Następnie dodać
czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.Dodać drobno pokrojone
pomidory z puszki + 1/3 szklanki
wody i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos, a
pomidory rozpadną się.
Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać
bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż
soczewica rozgotuje się.Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę.Dodać bulgur,
miętę,
paprykę,
chili, kumin i przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco
bulionu lub
wody.Przed pod podanie skropić zupę
sokiem z cytryny i posypać suszoną
miętą.Smacznego