ßßß

Składniki:100 g czerwonej soczewicy50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus1 duża cebula2 ząbki czosnkupuszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)2 łyżki słodkiej papryki1/4 łyżeczki chilli w płatkach1,5 łyżeczki suszonej mięty1/2 łyżeczki kuminu2 litry bulionu warzywnego lub wody2 łyżki masła klarowanegosól i pieprz do smakusok z cytrynyPrzygotowanie:W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos, a pomidory rozpadną się.Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się.Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę.Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą.Smacznego