Wykonanie
Płynne czwartkiOd dość dawna na blogu nie było zupy, a dziś w związku z wciąż trwająca akcją kulinarną - kuchnia turecka chciałabym zaproponować Wam bardzo prostą i jednocześnie niezwykle smaczną zupę z
czerwonej soczewicy. Przepis na tą zupę znalazłam na stronie
eCurry .
Składniki :1 średnia
cebula1
marchewka1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegoszczypta
płatków chilli (do smaku)szklanka
czerwonej soczewicy (150g)1 łyżeczka
soli750-1000ml
wody1,5 łyżki suszonej
miętypieprzszczypta sumaku (do smaku)kilka listków świeżej
mięty do przybrania
Przygotowanie : .W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę
cebulę i starta na tarce o grubych oczkach
marchewkę. Dodać
paprykę, kumin,
płatki chili i
koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać
soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać
wodę. Przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż
soczewica będzie miękka, około 30 minut. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej
soczewicy. Dodać pokruszone listki
mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania), przybrać świeżymi listkami
mięty i od razu podawać. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać
miętę i sumak. Podawać gorącą.
Smacznego !