ßßß
Składniki :1 średnia cebula1 marchewka1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego2-3 łyżki koncentratu pomidorowegoszczypta płatków chilli (do smaku)szklanka czerwonej soczewicy (150g)1 łyżeczka soli750-1000ml wody1,5 łyżki suszonej miętypieprzszczypta sumaku (do smaku)kilka listków świeżej mięty do przybrania
Przygotowanie : .W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebulę i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy. Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania), przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak. Podawać gorącą.
Smacznego !