Wykonanie

Kto ma
cukinię w ogrodzie, wie w jakim szalonym tempie rosną. Wystarczy kilkudniowy wyjazd, by po powrocie zastać w ogrodzie prawdziwe giganty. Te olbrzymy, ale z miękką jeszcze skórką chętnie zużywam robiąc placuszki
cukiniowe i szczerze mówiąc nadają się na placki bardziej niż te młodziutkie, które są bardzo wodniste. Dzisiejszego giganta pokroiłam w grube plastry i nafaszerowałam risotto z
kurkami. Nadziewane krążki
cukiniowe podałam z
jogurtowym dipem
miętowym. Danie nie tylko wyglądało imponująco, ale smakowało rewelacyjnie. Zapraszam do przepisu.Składniki :

1 ogromna
cukinia3/4 szklanki
ryżu np.arborio1
cebula1/3 szklanki
białego wina1 szklanka + trochę
bulionu warzywnego200- 220 g
kurek1 łyżka
masła ghee
sól,
pieprz5 łyżek
parmezanu + 2 lub podobnego
sera2 łyżki
masłasól,
pieprztymianekSkładniki na dip
jogurtowy z
miętą:200 g
jogurtu greckiego1 pełna łyżeczka
musztardy1 płaska łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soku z cytryny lub starta
skórka cytrynowagałązki
miętyWykonanie:
cukinię pokroić w grube 2-3 cm plastry. Gąbczsty środek z pestkami wykroić nożem. Posolić od środka, odstawićumyć
kurki ( jak zrobić to najszybciej przeczytaj tutaj ) i odstawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałkiprzygotowanie risotta.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, nastepnie zeszklić na 1 łyżce
masła ghee. Wsypać
ryż arborio (
ryżu nie płukać, gdyż pozbawisz go kleju ) i dokładnie wymieszać, tak by każde ziarenko obtoczyć w
maśle. Wlać
wino i mieszając odparować
alkohol. Następnie porcjami wlewać
bulion, za każdym razem po wchłonieciu przez
ryż poprzedniej porcji. Na koniec wmieszać starty
parmezan i 2 łyżki
masła, oraz posiekany
tymianek w międzyczasie na drugiej patelni poddusić na
maśle pokrojone i osuszone
kurki do odparowania
wody. Risotto wymieszać z
kurkamikrążki
cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdego krążka wypełnić łyżką risotta lekko dociskając go do blaszki. Rozłożyć resztę risotta. Posypać pozostałym
parmezanemwstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 - 15 minut, tak by zmiekły krążki
cukiniowe. Gdy tylko
ser się stopi można przykryć folią, by nadzienie nie wyschło
jogurt wymieszać z łyżeczką
musztardy i
miodem. Dodać startą
skórę z cytryny i posiekane listki
mięty. Przed podaniem schłodzić w lodówceupieczone krążki
cukiniowe podawać ze schłodzonym dipem
jogurtowymŻYCZĘ SMACZNEGO :)