ßßß Cookit - przepis na Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem

Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem

nazwa

Wykonanie

Kto ma cukinię w ogrodzie, wie w jakim szalonym tempie rosną. Wystarczy kilkudniowy wyjazd, by po powrocie zastać w ogrodzie prawdziwe giganty. Te olbrzymy, ale z miękką jeszcze skórką chętnie zużywam robiąc placuszki cukiniowe i szczerze mówiąc nadają się na placki bardziej niż te młodziutkie, które są bardzo wodniste. Dzisiejszego giganta pokroiłam w grube plastry i nafaszerowałam risotto z kurkami. Nadziewane krążki cukiniowe podałam z jogurtowym dipem miętowym. Danie nie tylko wyglądało imponująco, ale smakowało rewelacyjnie. Zapraszam do przepisu.
Składniki :
1 ogromna cukinia
3/4 szklanki ryżu np.arborio
1 cebula
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka + trochę bulionu warzywnego
200- 220 g kurek
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
5 łyżek parmezanu + 2 lub podobnego sera
2 łyżki masła
sól, pieprz
tymianek
Składniki na dip jogurtowy z miętą:
200 g jogurtu greckiego
1 pełna łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny lub starta skórka cytrynowa
gałązki mięty
Wykonanie:
cukinię pokroić w grube 2-3 cm plastry. Gąbczsty środek z pestkami wykroić nożem. Posolić od środka, odstawić
umyć kurki ( jak zrobić to najszybciej przeczytaj tutaj ) i odstawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałki
przygotowanie risotta. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, nastepnie zeszklić na 1 łyżce masła ghee. Wsypać
ryż arborio (ryżu nie płukać, gdyż pozbawisz go kleju ) i dokładnie wymieszać, tak by każde ziarenko obtoczyć w maśle. Wlać wino i mieszając odparować alkohol. Następnie porcjami wlewać bulion, za każdym razem po wchłonieciu przez ryż poprzedniej porcji. Na koniec wmieszać starty parmezan i 2 łyżki masła, oraz posiekany tymianek w międzyczasie na drugiej patelni poddusić na maśle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody. Risotto wymieszać z kurkami
krążki cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdego krążka wypełnić łyżką risotta lekko dociskając go do blaszki. Rozłożyć resztę risotta. Posypać pozostałym parmezanem
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 - 15 minut, tak by zmiekły krążki cukiniowe. Gdy tylko ser się stopi można przykryć folią, by nadzienie nie wyschło
jogurt wymieszać z łyżeczką musztardy i miodem. Dodać startą skórę z cytryny i posiekane listki mięty. Przed podaniem schłodzić w lodówce
upieczone krążki cukiniowe podawać ze schłodzonym dipem jogurtowym
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/08/cukinia-z-kurkowym-risotto-i-mietowym.html