Wykonanie

Bardzo smaczny
dorsz, tym razem zapiekany pod
tymiankowym sosem beszamelowym na kołderce z
buraka liściowego, dokładnie w klimatach środziemnomorskich. Zapieczony
dorsz, cały otulony aromatyczntm
sosem beszamelowym jest soczysty, a dodatek
ziół i
parmezanu wzbogacił smak mało wyrazistej
ryby. Tak przygotowany
dorsz to ciekawa alternatywa dla panierowanego w
bułce tartej fileta. Zje ją ze smakiem każdy, nawet nie przepadający specjalnie za
rybami.Składniki na 4 porcje:

4 odfiletowane kawałki
dorsza a ca.150 g500 -700 g
buraka liściowego (lub
szpinaku) - 2 pęczki1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła ghee1/2 pęczka
tymianku1 łyżka
mąki200 ml
mleka100 ml
białego wina lub
bulionu5 łyżek startego
parmezanucytrynaWykonanie:przygotować
rybę. Umyć osuszyć, skropić
sokiem z cytryny, posolić i oprószyć
pieprzem. Odstawićliście
buraka umyć i pokroić w 2-cm paski na łyżce
masła zeszklić pokrojoną
cebulę z
czosnkiem. Dodać pokrojone łodygi
buraka i poddusić kilka minut. Następnie dodać zielone części
buraka, podusić 1-2 minuty. Zdjąć z pieca i odstawić na bokpiekarnik nastawić na 200°C1 łyżkę
masła rozpuścić w garnuszku, dodać 1 łyżkę
mąki i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając wlewać
mleko i
wino, aż sos się zagotuje. Powinien
mieć gładką konsystencję bez grudek. Doprawić
solą i
pieprzem. Wmieszać do sosu 3 łyżki startego
parmezanu i posiekany
tymianekformę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Rozłożyć na dnie foremki przygotowanego
buraka liściowego. Na liściach ułożyć kawałki
dorsza. Całość zalać sosem i rozsypać pozostałe 2 łyżki startego
parmezanuzapiekać w piekarniku w 200°C około 20 minutpodawać z kawałkiem
cytryny. Przybrać
tymiankiem1 porcja to 330 kcal, 11 g weglowodanów, 36 g
białka, 11 g tłuszczuPrzepis pochodzi z "Meine Familie &Ich" Heft 6/201