Wykonanie
Na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka planowałam zrobić coś innego, ale nie mogłam przestać myśleć o tym kolorze. Po prostu mnie zauroczył.
Potem także smak. Risotto jest mocno buraczane, ale naprawdę cudowne. Oczywiście, jeżeli tylko lubicie
buraki. Przepis pochodzi z bloga Mowielicious, z moimi niewielkimi zmianami.Zajrzyjcie do lubelskich blogerek zobaczyć co ciekawego wymyśliły z
burakami:Agnieszka - http://eksplozjasmaku.blox.pl/

Składniki:1
burak o wadze ok. 250 g150 g
ryżu arborio2 łyżki
oliwy1
cebula1 ząbek
czosnku150 ml czerwonego
wytrawnego wina600 ml
bulionu2 łyżki
masła4 łyżki startego
ParmezanukoperekWykonanie:
Buraka myjemy i gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy
oliwę. Dodajemy posiekaną
cebulę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę razem smażymy. Wrzucamy
ryż i podsmażamy tak, aby się zeszklił. Wlewamy
wino, gotujemy mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Następnie dodajemy po chochelce gorącego
bulionu pamiętając o tym, że każda następną porcję dodajemy po tym jak wchłonie się poprzednia. Razem z ostatnią chochlą
bulionu dodajemy starte
buraki. Mieszamy i gotujemy aż
buraki będą miękkie (ok. 5 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło i połowę
parmezanu. Mieszamy i przykrywamy garnek. Odstawiamy na kilka minut. Przekładamy risotto na talerze, posypujemy pozostałym
parmezanem i
koperkiem.