ßßß Cookit - przepis na Risotto buraczane

Risotto buraczane

nazwa

Wykonanie

Na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka planowałam zrobić coś innego, ale nie mogłam przestać myśleć o tym kolorze. Po prostu mnie zauroczył. Potem także smak. Risotto jest mocno buraczane, ale naprawdę cudowne. Oczywiście, jeżeli tylko lubicie buraki. Przepis pochodzi z bloga Mowielicious, z moimi niewielkimi zmianami.
Zajrzyjcie do lubelskich blogerek zobaczyć co ciekawego wymyśliły z burakami:
Agnieszka - http://eksplozjasmaku.blox.pl/
Składniki:
1 burak o wadze ok. 250 g
150 g ryżu arborio
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml czerwonego wytrawnego wina
600 ml bulionu
2 łyżki masła
4 łyżki startego Parmezanu
koperek
Wykonanie:
Buraka myjemy i gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Wrzucamy ryż i podsmażamy tak, aby się zeszklił. Wlewamy wino, gotujemy mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu pamiętając o tym, że każda następną porcję dodajemy po tym jak wchłonie się poprzednia. Razem z ostatnią chochlą bulionu dodajemy starte buraki. Mieszamy i gotujemy aż buraki będą miękkie (ok. 5 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połowę parmezanu. Mieszamy i przykrywamy garnek. Odstawiamy na kilka minut. Przekładamy risotto na talerze, posypujemy pozostałym parmezanem i koperkiem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Risotto-buraczane.html