Wykonanie
Kremowa, sycąca, bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu. To tak w
skrócie :) Przepis z Tego bloga.

Składniki : (na 4-6 porcji, ja robiłam z połowy porcji ale przepis podaje zgodnie z oryginałem na 6 )1/3 szklanki
masła1 szklanka
cebuli posiekanej w kostkę1 ząbek
czosnku drobno posiekany1/4 łyżeczki suszonego
tymianku1/3 szklanki
mąki uniwersalnej3 szklanki
mleka2 szklanki
bulionu z kurczaka ( użyłam warzywnego )1/2 szklanki
śmietany kremówki( pominęłam zamiast
śmietanki dodałam więcej
mleka )3 szklanki drobno posiekanego świeżego
brokuła ( użyłam mrożonego - też świetnie się nadaje )170 g startego
ostrego cheddara28 g startego
parmezanu ( użyłam innej odmiany
cheddara - słonego, zbliżony smakiem do
parmezanu )
sól,
pieprzNa dużym ogniu w rondlu rozpuszczamy
masło. Podsmażamy
cebulkę aż będzie miękkie. Dodajemy
czosnek,
tymianek,
mąkę. Cały czas mieszając podsmażamy 1 minutę. Powoli, mieszając wlewamy
mleko,
bulion,
śmietanę. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień,dodajemy
brokuły. Gotujemy 6-8 minut aż zmiękną. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy partiami
sery cały czas mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego :)