Wykonanie
Na podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu - Zupy"Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe 4 starte ząbki
czosnku - nadal nie była mocno czosnkowa. Dla miłośników niezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości - zupę polecam, bo smaczna. A może to
czosnek był delikatny?

składniki ( 4 osoby)ok 90 g
masłaobrane ząbki
czosnku z 2 główek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy2
cebule drobno posiekane300 g obranych i pokrojonych w kostkę
ziemniaków500 ml
mleka500 ml
bulionu z kurczakaprzygotowanieW rondelku roztopić ok 1/3 porcji
masła, wrzucić całe ząbki
czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać
cebulę i dusić kolejne 3 minuty. Dorzucić
ziemniaki i resztę
masła i lekko podsmażać jeszcze przez ok 7- 10 min, mieszając by
ziemniaki nie przywarły do dna. Kiedy
cebule zmiękną, wlać
wywar lub
bulion i
mleko i gotować ok 15 min. aż
ziemniaki będą miękkie.Zupę lekko przestudzić i zmiksować , doprawić
solą,
pieprzem, ewentualnie dodać dodatkowe, starte ząbki
czosnku.Podawać z grzankami.



