Wykonanie
            Dziś pomysł na szybki obiad dla miłośników 
ziemniaków. Duszone 
ziemniaki z 
kiełbasą można potraktować jako pełne danie lub jako dodatek, zamiast klasycznych pyr z 
wody.

Ilość składników na 8 porcji.Składniki:*2 kg 
ziemniaków*1 
kiełbasa podwawelska*2-3 ząbki 
czosnku*1/2 
cebuli*
mleko (500 ml)*
masło (50 g)*
sól*
szczypiorek (ilość wg. uznania)Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuję, aż zmiękną (Czas gotowania jest zależny od rodzaju 
ziemniaków, więc nie podaję jak długo muszą się gotować. Gdy wbijecie widelec w 
ziemniaka powinien łatwo się w niego zanurzyć.) Odlewam 
wodę, a 
ziemniaki duszę praską do 
ziemniaków, tudzież widelcem.W czasie, gdy 
ziemniaki się gotują, kroję 
kiełbasę w kostkę i podsmażam na patelni z pokrojoną w drobną kostkę 
cebulą i 
czosnkiem, aż do zarumienienia.Gdy 
ziemniaki są odpowiednio miękkie, odlewam 
wodę z garnka i duszę je tłuczkiem do 
ziemniaków, tudzież widelcem. Dodaję 
masło, 
mleko, 
sól oraz wcześniej podsmażoną 
kiełbasę z 
cebulą i 
czosnkiem. Ponownie duszę wszystko tłuczkiem do 
ziemniaków.Podaję posypane 
szczypiorkiem.Smacznego!