Wykonanie
Cebulowy schab pasuje doskonale do wszelakich uroczystych posiłków , a niedzielny obiad , to zawsze rodzinne święto . Wszyscy zazwyczaj są w domu , czego w tygodniu nie uświadczysz , no i wreszcie można o tej samej
porze zasiąść do stołu , pogawędzić i zjeść coś pysznego . Lubię ten niedzielny rytuał , szkoda ,że w tygodniu tak się nie da i zazwyczaj każdy o innej
porze , a z obiadu to raczej wychodzi obiado-kolacja 😉 Schabik jest pyszny , soczysty i bardzo aromatyczny , a aksamitny sos dodaje mu jeszcze smaku , po prostu niebiański obiad 😉

Składniki porcja na około 4 osoby :1 kg
schabu2 duże
cebule2 szklanki
mlekasól ,
biały pieprz do smaku1 łyżka
cukru2 łyżki
masła2 łyżki
mąkipęczek
natki pietruszki1 ząbek
czosnku50 ml
śmietanki kremówki ( to ważne dla smaku )woreczek do pieczenia
Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej , żeby porządnie naciągnął
cebulą i zmiękł od
mleka .
Mięso oczyszczamy z twardych błon , płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym .
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , nacieramy nią
schab , najlepiej już w pojemniku , w którym będziemy go marynować . Tak przygotowany , odstawiamy na godzinę , po upływie tego czasu , zalewamy
mlekiem , zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na noc . Następnego dnia , przekładamy
schab do woreczka do pieczenia ,solimy i
pieprzymy .
Mleko z
cebulą , w którym się moczył , przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i odstawiamy ( będzie potrzebne do sosu ) ,
cebulkę układamy na wierzchu
schabu , posypujemy leciutko
solą i całą łyżką
cukru . Zawiązujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C , po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 C .

Pieczemy około 30 minut , w zależności od grubości
schabu. Po tym czasie, wyjmujemy
schab z woreczka, tak żeby nie wylać zebranego w nim
wywaru i odkładamy na deskę, żeby sobie odpoczął przed krojeniem .
Wywar zlewamy do miseczki , razem z
cebulką zdjętą ze
schabu . W osobnym garnku roztapiamy
masło z dwiema łyżkami
mąki , cały czas mieszając , żeby uzyskać zasmażkę . Jak już się połączą , dolewamy powoli , ponownie ,cały czas mieszając
mleko z zalewy, jeśli sos zacznie wychodzić zbyt gęsty, można dolać trochę ,świeżego
mleka , aż do uzyskania właściwej konsystencji. Dodajemy
wywar , po pieczeniu z
cebulką , blendujemy , doprawiamy
solą ,
białym pieprzem,
śmietaną , wyciśniętym ząbkiem
czosnku , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia . Na koniec wsypujemy posiekaną
natkę pietruszki , mieszamy i przykrywamy pokrywką . Teraz ,
cebulowy schab ,wystarczy pokroić, ułożyć na talerzu i podać z sosem . Świetnie komponuje się z
ryżem zasmażanym z
cukinią . Smacznego 😉