Wykonanie

Nasiona Chia (Salva columbariae, Salvia hispanica L.), zwane również
szałwią argetyńską lub hiszpańską to niedawne odkrycie milośników zdrowej żywności. Chia to stara roślina, która była uprawiana już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Przez
wieki używano nasion chia jako podstawowego pożywienia Indian z południowo - zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli oni spożyć zaledwie 1 łyżkę dziennie i maszerować 24 godziny na dobę bez przerwy.Słowo chia pochodzi od słowa "Chian" co w
języku nahuatl znaczy oleisty. Są coraz powszechniej stosowane w Europie. W roku 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są teraz w powszechnej sprzedaży (sklepy internetowe, zielarskie i EKO).Powodów do włączenia tych odżywczach nasion do naszej diety jest wiele.Co kryją w sobie te niepozorne nasionka ?nasiona chia to najbogatsze źródło kwasów omega-3 i to w optymalnej równowadze w stosuku do kwasów omega-6, bo 30% do 40%niski ideks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie
cukrów i pomagają regulować ich poziom we
krwiogromna zawartość błonnika ( 25% ) działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z otyłością czy nadwagąnasiona chia wykazują imponujacą zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Zawierają łatwo przyswajaną witaminę A, D, E, B1, B3 i K oraz kwas linolenowywłaściwości koloidalne pomagają w trawieniu wszystkich pokarmów osobom cierpiącym na nadkwasotęwspomagają nawilżenie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dzisięciokrotnie więcej
wody ile same ważąjest bezglutenową rośliną, wolną od genetycznie modyfikowanych składnikówNasina Chia szczególnie polecane są osobom dbającym o kondycję zdrowotną swojego organizmu. Przyda się również tym, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.Nie należy jednak demonizować super właściwości tych niepozornych ziarenek. Reklamy są naprawdę bardzo przekonywujące. Należy wziąć pod uwagę, że wszystkie tabele z zawartością cennych składników w chia są podawane w 100 g nasion, a zalecana dawka dzienna chia to 12 g, czyli 2 płaskie łyżki stołowe. I tu ilość wszystkich cudowności drastycznie topnieje.Jeśli przyjmie się dawkę dzienną 12 g nasion chia - około 2 łyżek, ten kto zje kawałek
łososia to spożyje więcej kwasów omega - 3 niż zawartych w 2 łyżkach chia. Równiez 2 łyżki
oleju lnianego, którego użyjemy do sałatki ma więcej kwasów omega - 3 niż chia.Nie zrozumcie źle - chia są super, trzeba to jednak porównać w relacjach z innymi produktami, które spożywamy na co dzień. Dla wegetarian i wegan chia będą na pewno świetnym źródłem kwasów omega - 3, dla pozostałych już niekoniecznie.Chia to także dobre źródło wapnia. 2 łyżki zawierają go 120 mg, a szklanka
mleka ma go 240 mg.Źródła podają, że 100 g chia zawiera 600 mg potasu. Ale 2 łyżki chia to już tylko 144 mg, podczas gdy 100 g
banana to 390 mg tegoż pierwiastka. Także jeden średni
banan ma 2
razy więcej potasu niż dzienna porcja chia zalecana do spożycia.Zawartość błonnika jest natomiast porównywalna z ilością zawartą w
gruszce lub
jabłku.Chia jest na topie, ale nie można zapominać, że np. nasiona lnu są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników i na dodatek wyraźnie tańszym.

Z CZYM TO SIĘ JE ?To kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na wykorzystanie ich w codziennej diecie. Na przyklad:- do sałatek, omletów i
ryżu- zmielone do pieczenia
chleba i ciast w połączeniu z
mąką- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutellą lub
masłem orzechowym- do codziennej porcji
płatków owsianych lub
jogurtu- sproszkowane jako zagęszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu- 1 łyżka nasion chi + 4 łyżki
wody zastąpią w wypiekach 1
jajkoUWAGA : ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOŻYCIA NASION CHIA TO 1 ŁYŻKA STOŁOWAJak używać nasion chia?PRZYRZĄDZENIE PIANKO -
GALARETKI Z NASION CHIA :Nasiona chia muszą być namoczone w wodzie, zanim zostaną zużyte do jakichkolwiek przepisu.Podstawowy przepis:60 g nasion (30g )500 ml czystej
wody ( 250 ml
wody )

Wlać odpowiednią ilość czystej
wody i dodać nasiona chia.Zamieszać rózgą, by zapobiec tworzeniu się grudek.Pozostawić 15 - 30 minut do napęcznienia.Tak przygotowaną
galaretkę z chia przykrytą folią spożywczą można przez wiele dni przechowywać w lodówce. Zużywać wg potrzeb w czystej postaci lub jako dodatek do
jogurtu, owsianek i
sosów.Trzeba wiedzieć, że wszystkie składniki z nasion chia moczonych przez wiele godzin są łatwiej przyswajalne przez organizm. Dlatego najlepiej zalać nasiona w podanych proporcjach,
wodą lub
mlekiem i pozostawić na całą noc w lodówce.Nasiona moczone 15 minut szybko pęcznieją, lecz pozostają bardzo twarde i trudne są do miksowania i dalszej obróbki. Po kilkugodzinnym i dłuższym moczeniu stają się miękkie i bardziej przyjazne do współpracy.Na zdrowie!P.SPrzygotowałam
budyń czekoladowy z
daktylami i nasionami chia (przepis tutaj ), pyszny, bardzo nam smakował. Zrobiłam również koktajl z cudownymi nasionkami oraz
owocem mango i dodatkiem
szpinaku (przepis tutaj). Równie smakowity. Na deser
kokosowy z
mango i nasionami chia zapraszam: tutaj .