ßßß Cookit - przepis na 148. Gruszkowe ciacho i płynna chałwa

148. Gruszkowe ciacho i płynna chałwa

nazwa

Wykonanie

Hej ! Dziś już poniedziałek , a jak to ja po niedzieli mam dużo energii na rozpoczęcie nowego tygodnia
A z racji tej nieszczęsnej pogody zawody zostały odwołane i trzeba czekać na kolejne do kwietnia
Ale ja się nie zamartwiam , bo wynagrodziłam sobie to kolacją ( goferkami z quinoy )
I dzisiejszym śniadankiem
Po raz pierwszy w moim śniadaniu została użyta mąka sezamowa
Ma ona cudowną konsystencję i boski zapach suszonej chałwy
Po raz pierwszy musiałam ją użyć do wypieku .
Ale jakiego ? A no owsianki , bo dawno jej u mnie nie było
Do owsianki dodałam oczywiście gruszkę , bo co jak co ale ona idealnie pasuje do chałwy
Ale to nie koniec chałwowych dodatków bo po upieczenie owsiankę podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z tahini, miodem i podprażonym sezamem
Po prostu chałwowo - gruszkowy zawrót głowy od wczesnych godzin porannych <333
Pieczona owsianka z gruszka i mąką sezamową . Podana z jogurtem wymieszanym z tahini, miodem i podprażonymi ziarnami sezamu
Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych ( u mnie gluten free)
- 1/ 2 szkl mleka ( u mnie ryżowe)
- jajko
- gruszka starta na tarce o drobnych oczkach
- łyżka mąki sezamowej
Płatki owsiane zalać mlekiem i pozostawić do wchłonięcia na całą noc. Rano dodać pozostałe składniki , przełożyć do kokilki i zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 180 stopni Celsjusza
A teraz kolacyjka czyli gofr z quinoy z dużą ilością warzyw, wędliną sojową z suszonymi śliwami i serem piórko
Przepis:
- 3 łyżki quinoy
- 2 łyżki mąki owsianej
- jajko
- ok 1/ 2 szkl wody
Quinoę ugotować do gęstości w wodzie. Pozostawić do wystygnięcia a następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać
Piec w dobrze nagrzanej i wysmarowanej oliwą lub olejem gofrownicy do uzyskania chrupkości
Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami
Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami została przygotowana z soi niemodyfikowanej genetycznie.
Dziś poproszę o porcję kciuków , bo mam spr z matematyki.
Kochanej królowej nauk z działu z logarytmów i potęg.
Choć wydaje się to ,dość proste to może okazać się trudne :)
Miłego poniedziałku !
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/03/148-gruszkowe-ciacho-i-pynna-chawa.html