ßßß Cookit - przepis na Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie

Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie

nazwa

Wykonanie

Super karczek na niedzielny lub świąteczny obiad, upieczony w rękawie. Pieczenie mięsa w rękawie to gwarancja zawsze udanej pieczeni, mięso jest miękkie i soczyste. Upiekłam karczek z warzywami, które są równocześnie bazą sosu. Przedtem mięso zamarynowałam. Pieczeń nafaszerowałam papryką i szpinakiem dzięki czemu nabrało charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podałam z pieczonymi pieczarkami. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, po prostu pyszna. Polecam!
Składniki:
około 1 , 5 kg karczku
3 wąskie czerwone papryki
garść świeżego szpinaku
sól, pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
olej
suszone oregano
warzywa: marchewka, kawałek pora, selera i pietruszki
2 liście laurowe
1 szklanka (200 ml) wrzątku
kilka ziarenek ziela angielskiego
300 g małych pieczarek
śmietana do sosu
Wykonanie:
papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne z pestkami. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200° C około 20 minut, aż skórka sczernieje. Ostudzić i obrać paprykę ze skóry
szpinak umyć, osuszyć i pozbawić grubych ogonków
mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Na powstałym płacie mięsa ułożyć warstwę świeżych liści szpinaku i upieczonej papryki. Przedtem mięso posolić i oprószyć pieprzem. Zrolować i związać nicią. Instrukcje wiązania mięsa znalazłam tutaj: klik
zasznurowane mięso natrzeć olejem, solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i suszonym oregano. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki
następnego dnia obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso ułożyć w rękawie, obłożyć warzywami, wlać goracą wodę. Rękaw zawiaząć. Na górze rękawa zrobić kilka małych nacięć, dla ujścia pary. Piec w 180` C około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić, aby zrumienić mięso. Dołożyć pieczarki
wyjąć upieczone mięso i pozwolić mu odpocząć przed pokrojeniem w plastry
wyłowić pieczarki i odłożyć na bok
cały wywar z warzywami zlać do rondelka (usunąć listek laurowy i ziele angielskie). Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Sos gotowy
mięso uwolnić ze sznurków, pociąć w plastry. Podawać z sosem i pieczarkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/karczek-faszerowany-papryka-i.html