Wykonanie

Super karczek na niedzielny lub świąteczny obiad, upieczony w rękawie. Pieczenie
mięsa w rękawie to gwarancja zawsze udanej pieczeni,
mięso jest miękkie i soczyste. Upiekłam karczek z warzywami, które są równocześnie bazą sosu. Przedtem
mięso zamarynowałam. Pieczeń nafaszerowałam
papryką i
szpinakiem dzięki
czemu nabrało charakteru i smakowitego
paprykowego aromatu. Podałam z pieczonymi
pieczarkami. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, po prostu pyszna. Polecam!Składniki:

około 1 , 5 kg karczku3 wąskie
czerwone paprykigarść
świeżego szpinakusól,
pieprzsłodka
czerwona papryka w proszku
olejsuszone oreganowarzywa:
marchewka, kawałek
pora,
selera i
pietruszki2
liście laurowe1 szklanka (200 ml) wrzątkukilka ziarenek
ziela angielskiego300 g małych
pieczarekśmietana do sosuWykonanie:
papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne z pestkami. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200° C około 20 minut, aż skórka sczernieje. Ostudzić i obrać
paprykę ze skóry
szpinak umyć, osuszyć i pozbawić grubych ogonków
mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Na powstałym płacie
mięsa ułożyć warstwę świeżych liści
szpinaku i upieczonej
papryki. Przedtem
mięso posolić i oprószyć
pieprzem. Zrolować i związać nicią. Instrukcje wiązania
mięsa znalazłam tutaj: klikzasznurowane
mięso natrzeć
olejem,
solą,
pieprzem, czerwoną
słodką papryką i
suszonym oregano. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówkinastępnego dnia obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso ułożyć w rękawie, obłożyć warzywami, wlać goracą
wodę. Rękaw zawiaząć. Na górze rękawa zrobić kilka małych nacięć, dla ujścia pary. Piec w 180` C około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić, aby zrumienić
mięso. Dołożyć
pieczarkiwyjąć upieczone
mięso i pozwolić mu odpocząć przed pokrojeniem w plastrywyłowić
pieczarki i odłożyć na bokcały
wywar z warzywami zlać do rondelka (usunąć
listek laurowy i
ziele angielskie). Zmiksować na gładki krem. Dodać
śmietanę i wymieszać. Sos gotowy
mięso uwolnić ze sznurków, pociąć w plastry. Podawać z sosem i
pieczarkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !