Wykonanie
Zupa ujanazi, jest pomysłową alternatywą dla polskiego rosołu. Podstawa jest taka sama, ale ponieważ w zupie pływa więcej dodatków, możemy spokojnie podać ją jako jedyne danie na obiad.Aby ugotować duży garnek zupy (ok. 8-10 porcji) potrzebujecie:2 duże nogi z
kurczaka2
marchewki1
pietruszkaKawałek
seleraBiała część
pora15 dkg
pieczarekŻółta lub
czerwona paprykęPół paczki
makaronu sojowegoSól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyMaggi w płynieCzeka nas dużo krojenia, więc zaczynamy od wrzucenia
kurczaka do wrzątku. Ja zazwyczaj najpierw sparzam
mięso do rosołu, czyli obgotowuje we wrzątku, wylewa
wodę z tym co się tam zbierze i zalewam ponownie
kurczaka niecałymi 2 litrami
wody. Dodaje wszystkie
przyprawy i gotuje samo
mięso ok. 30 minut, a w tym czasie wszystko kroję.
Marchewki,
pietruszkę,
paprykę i
seler w cienkie plasterki o długości 4 cm.
Pieczarki w cienkie plasterki a
pora w krążki. Do
mięsa najpierw dodaje
marchewkę,
paprykę,
seler i
pietruszkę i gotuję 20 minut. Po tym czasie dodaje
pieczarki i
por, gotuje jeszcze 15 minut.
Kurczak powinien być już miękki, wiec wyciągam go i oddzielam
mięso od kości.
Mięso wkładam do garnka. Na sam koniec dokładamy
makaron sojowy, i pozwalamy mu zmięknąć w zupie. Jeśli
nitki makaronu są za długie, w garnku z zupą możemy poprzecinać je nożem (to mi wychodzi lepiej niż kruszenie
makaronu przed wrzuceniem do zupy).Na telerzach zupę doprawiamy
maggi. Smacznego!
Koszt przygotowania ośmiu porcji to ok 20 złotychCzas przygotowania 1 , 5 godzinyStopień trudności: Łatwe, ale dużo krojenia