ßßß Cookit - przepis na Ujanazi, czyli rosół w azjatyckim stylu

Ujanazi, czyli rosół w azjatyckim stylu

nazwa

Wykonanie

Zupa ujanazi, jest pomysłową alternatywą dla polskiego rosołu. Podstawa jest taka sama, ale ponieważ w zupie pływa więcej dodatków, możemy spokojnie podać ją jako jedyne danie na obiad.
Aby ugotować duży garnek zupy (ok. 8-10 porcji) potrzebujecie:
2 duże nogi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Biała część pora
15 dkg pieczarek
Żółta lub czerwona paprykę
Pół paczki makaronu sojowego
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Maggi w płynie
Czeka nas dużo krojenia, więc zaczynamy od wrzucenia kurczaka do wrzątku. Ja zazwyczaj najpierw sparzam mięso do rosołu, czyli obgotowuje we wrzątku, wylewa wodę z tym co się tam zbierze i zalewam ponownie kurczaka niecałymi 2 litrami wody. Dodaje wszystkie przyprawy i gotuje samo mięso ok. 30 minut, a w tym czasie wszystko kroję. Marchewki, pietruszkę, paprykę i seler w cienkie plasterki o długości 4 cm. Pieczarki w cienkie plasterki a pora w krążki. Do mięsa najpierw dodaje marchewkę, paprykę, seler i pietruszkę i gotuję 20 minut. Po tym czasie dodaje pieczarki i por, gotuje jeszcze 15 minut. Kurczak powinien być już miękki, wiec wyciągam go i oddzielam mięso od kości. Mięso wkładam do garnka. Na sam koniec dokładamy makaron sojowy, i pozwalamy mu zmięknąć w zupie. Jeśli nitki makaronu są za długie, w garnku z zupą możemy poprzecinać je nożem (to mi wychodzi lepiej niż kruszenie makaronu przed wrzuceniem do zupy).
Na telerzach zupę doprawiamy maggi. Smacznego!
Koszt przygotowania ośmiu porcji to ok 20 złotych
Czas przygotowania 1 , 5 godziny
Stopień trudności: Łatwe, ale dużo krojenia
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/ujanazi-czyli-roso-w-azjatyckim-stylu.html