Wykonanie

Dzisiejszy
bakłażan w sosie
curry z
ciecierzycą to pyszne, wegeteriańskie, pożywne danie z egzotyczną nutą. Świetne zarówno na obiad jak i na kolację. Danie jest bardzo aromatyczne, o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze.
Bakłażan jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek
marchewki wprowadza odrobinę koloru i przełamuje kremową konsystencję potrawy. Spróbuj, a przekonasz się jakie to smaczne. Polecam!

Składniki na 4 porcje:2 spore
bakłażany250 g
marchewki2
cebule300 g
ciecierzycy (cała puszka)400 ml
mleka kokosowego150-200 ml
bulionu warzywnego1,5 łyżeczki czerwonej pasty
currypieprz z młynka1 łyżka
sosu sojowegomielona
kolendramielony kumin - jeśli lubisz1 łyżka
olejuzielona
natka pietruszkiPrzygotowanie:
bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na 4 grube plastry, posolić, odstawić na 15 minobrać
marchewkę i
cebulę.
Marchew pokroić w kostkę,
cebulę w piórka.jeśli używasz
ciecierzycy z puszki, przelej ją na sitko, dokładnie wypłucz i odsączrozgrzać
olej w garnku, w którym przygotowujesz potrawę i uduś
cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę
marchew, przesmaż chwilę razem. Wlej
mleko kokosowe i
bulion. Dodaj pastę
curry,
posól i dodaj
pieprzu. Na średnim ogniu duś 5-7 minut.
bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę.
ciecierzycę i
bakłażana dołożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu dodaj
sos sojowy i
kolendrę. Posyp zieloną
pietruszką. Podawaj z
ryżem.ŻYCZĘ SMACZNEGO !