Wykonanie
Niedziela, a skoro niedziela to w moim domu na 90 % coś z drobiu ;) Dziś
kurczak w nowej odsłonie, w sosie przepełnionym smakiem
bakłażana, z nutką
kokosa,
curry,
czosnku i świeżych
ziół. Cudownie komponuje się z dzikim
ryżem, będzie też supersmaczny z
makaronem.



Składniki :ok. 1 kg dowolnych kawałków
kurczaka ( u mnie udka)1 średnia
cebula1 niewielki
bakłażan (
oberżyna)2 ząbki
czosnku160 ml
mleka kokosowego1/3 szklanki
śmietanki 30%1/4 łyżeczki
curryłyżka posiekanej
natki pietruszkiłyżka posiekanych listków świeżego
rozmarynu3-4 łyżki
olejusól,
pieprzPrzygotowanie :Umyte i osuszone kawałki
kurczaka oprószam
solą i
pieprzem, smażę pod przykryciem na patelni z rozgrzanym
olejem na złoto z obu stron. Zdejmuję
kurczaka z patelni i wrzucam posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Duszę ją ( pod pokrywką) 2-3 minuty, po czym dokładam pokrojonego również w kostkę
bakłażana, lekko
solę i duszę razem ok. 7-8 minut. Dolewam
mleko kokosowe, dorzucam
rozmaryn i pokrojony w plasterki
czosnek, dokładam
kurczaka i pod przykryciem duszę go 15 minut. Dolewam
śmietankę, dosypuję
pietruszkę , doprawiam
solą i spora ilością
pieprzu. Odwracam
kurczaka na drugą stronę i duszę jeszcze 30 minut. Sos przed podaniem miksuję. Podaję z
ryżem.Przepis autorski.


