Wykonanie

Tak przygotowane
śledzie, w delikatnej zalewie octowej to doskonała baza, by podać je na wiele innych sposobów. Po odsączeniu z zalewy świetnie smakują podane z
jogurtem lub
śmietaną albo z dodatkiem ulubionych
ziół.
Jogurt można wzbogacić dodatkiem
chrzanu,
musztardy lub
majonezu. W naszym domu, po dodaniu do zalewy -
śmietany w towarzystwie
ziemniaków w mundurkach stanowią w dniu wigilijnego postu smaczną przekąskę obiadową. Doskonale przechowują się w lodówce, nawet do dwóch tygodni.
Śledzie są bardzo delikatne w smaku, lekko kwaśne ze smakowicie zrównoważoną
słodyczą, po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata, której używam również do
marynowania cukinii, świetnie nada się również do
ogorków, czy też
grzybków.

Składniki na marynatę :3 szklanki
wody - 600 ml50 ml
octu 25% lub 200 ml 10%5 łyżeczek
cukru1 łyżeczka
soliprzyprawy: 2-3
listki laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego6-8 ziaren
pieprzu czarnego1-2 łyżki
gorczycySkładniki na
śledzie :500 g
śledzi matjasów2
cebule1 porcja marynaty

Przygotowanie:° Wszystkie składniki na marynatę umieścić w rondelku i zagotować.° Do gotującej się zalewy wrzucić obraną i pokrojoną w piórka
cebulę. Wyłączyć i ostudzić.° Ulubione
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, by nie były za słone.°
Śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki.°
Śledzie na przemian z
cebulą układać w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą razem z
przyprawami. Zakręcić. Odstawić do lodówki. Po 3-ch dniach, gdy się przemacerują nadają się do konsumpcji, wtedy są najsmaczniejsze. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z
ziemniakami w mudurkach i smacznym,
sosem jogurtowym.Składniki na
sos jogurtowy :150-200 g
jogurtu greckiego2 łyżeczki
chrzanu ze słoiczka2 szczypty
soli1 szczypta
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki posiekanego
koperkuWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i podać do
śledzi wyłowionych z zalewy oraz z
ziemniakami ugotowanymi w łupinach. Życzę smacznego!