Wykonanie

Dalszy ciag
ciasteczek adwentowych. Talarki marecepanowe lub marcepanki, jak nazywaliśmy je w domu były i są przez nas uwielbiane. Żadne pierniczki nie wytrzymywały z nimi konkurencji. Sama nie wiem czy dlatego, że za piernikami nie przepadaliśmy (choć te sklepowe nadziewane w
czekoladzie bardzo lubię), a
ciasteczka były chowane, żeby przetrwać na świąteczny stół. Gdy zobaczyłam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantaler z orginalnym marcepanem, zaraz musiałam wypróbowac przepis. Byłam pewna, że
będa jeszcze smaczniejsze od naszych"podrabianych" marcepanek. I co mnie spotkalo? Rozczarowanie. Owszem, bardzo smaczne, prostsze do przygotowania, zjedliśmy ze smakiem, ale rodzinny przepis jest o niebo lepszy. Także podaję dwa przepisy. Pierwszy przepis jest "na bogato" to znaczy z prawdziwą masą macepanową. Jest dużo szybszy, bo wałkujemy gotową masę macepanową.Drugi przepis pochodzi z rodzinnego kajecika i jest dużo bardziej pracochłonny, żeby wywałkować marcepan, napierw musimy go sami przygotować.W czasach siermiężnej komuny, gdy sklepy świeciły pustkami, a
bakalie się dosłownie zdobywało ,marcepan do ulubionych
ciasteczek zastępowala masa macepanopodobna. Byl to najzwyczajniejszy w świecie grysik, zagnieciony i rozwałkowany z
cukrem pudrem oraz dodatkiem
olejku migdałowego. Smak tych
ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia. Przy półkach pełnych rozmaitych marcepanowych cudów zachwycają swym smakiem do dziś.
Ciasteczka bardzo polecam, bo są przepyszne.

I przepis - MarzipantalerSkładniki na kruche ciasto : ( 50
ciasteczek )150 g
mąki
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mleka125 g
masła75 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego150 g mielonych
migdałówDodatkowo :150 g
dżemu z czarnej porzeczki300 g masy macepanowej100 g
cukru pudruSkładniki na
polewę czekoladową70-100 g
gorzkiej czekolady (45 %
kakao)1 łyżki
mleka + 2 łyżki
amaretto lub
rumuWykonanie:Wszystkie składniki na kruche ciasto z posiekanym, twardym
masłem zagnieść dość szybko. Gdy jest ścisłe i gladkie uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.Ciasto rozwałkować i przy pomocy foremki o średnicy 4-5 cm i wycinać
ciasteczka. Można użyć foremek o dowolnych kształtach. Delikatnie przekładać (najlepiej na nożu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180° C 10-15 minut, do delikatnego zrumienienia. Upieczone
ciasteczka studzić na kratce.Każde
ciasteczko posmarować cieniutko
dżemem.Marcepan zagnieść i rozwałkować na blacie wysypanym
cukrem pudrem. Wycinać identyczne kształty i w takiej samej ilości jak
spody z kruchego ciasta.Na każde
ciasteczko posmarowane
dżemem nałożyć wycięty i dopasowany kształtem marcepan, lekko dociskając brzegi.W kąpieli
wodnej rozpuścic
czekoladę. Każde
ciasteczko posmarować
polewą czekoladową i ułożyć na kratce do zastygnięcia polewy. Najlepiej zostawić je na całą noc. Gdy polewa całkowicie zastygnie przełożyć i przechowywać w zamkniętym naczyniu lub puszce. Smacznego!Przepis II na rodzinne "fałszywe" marcepanki:Przepis na kruche ciasto : około 70
ciasteczek100 g
cukru pudru100 g
masła
300 g
mąki2 całe
jajka S2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa marcepanowa :250 g grysiku250 g
cukru pudru80 g
masła1
olejek migdałowy2-3 łyżki
amaretto lub starowinuPolewa jak wyżej w przepisie I.
Alkohol można opuścić, bo występuje już w
masie marcepanowej i dodać samo
mleko.Wykonanie:Wykonanie identyczne jak wyżej, w przepisie I. Różnica polega na wykonaniu własnej masy macepanowej.
Cukier puder zmieszać z grysikiem i dodać posiekane twarde
masło. Rozkruszyć w palcach, jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku". Dodać
olejek migdałowy i
alkohol.
Alkohol dodawać stopniowo, żeby masa nie była za wilgotna. Być może 2 łyżki wystarczą. Zagnieść. Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan, dlatego najlepiej wałkować na blacie podsypanym
cukrem pudrem bez odwracania placka. Wycinać kształty foremką i podważając nożem przenosić je na nożu i układać na upieczonych ciasteczkach posmarowanych
dżemem. Posmarować
polewą czekoladową. Na tą ilość
ciasteczek trzeba zużyć około 150 g
czekolady. Pozostawić do przeschnięcia. Życzę smacznego!