Wykonanie
Share the post "Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)"Zbliża się tłusty czwartek, czyli nastał czas na pączki,
faworki i inne słodkości. W związku z tym, przedstawiam Wam wersję amerykańskich doughnuts dla zapracowanych. Ciasto robi się dosłownie w 10 min i nie używałam nawet miksera:) Jedyną przeszkodą jaką można napotkać, jest konieczność posiadania odpowiedniej patelni z wytłoczkami na
ciastka o takim kształcie dostosowanej do pieczenia w piekarniku, lub tak jak w moim przypadku opiekacza z odpowiednimi nakładkami.Oszukane mini doughnuts (ok. 25 szt.)Składniki na
ciastka:1 3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao1 szklanka
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego4
jajka6 łyżek
masła, roztopionego i przestudzonego1/4 szklanki
mleka2 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
mlekakolorowe posypki1-2 krople czerwonego lub różowego barwnikaPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na
ciastka i odłóż.W drugiej misce roztrzep lekko
jajka,
mleko i
masło, mieszaj trzepaczką do połączenia składników.Następnie przelej masę do suchych składników i mieszaj krótko, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.Przełóż masę do szprycy, lub woreczka z obciętym
rogiem i nałóż do wysmarowanych
olejem (lub spryskanych specjalnym sprayem) wytłoczek na patelni do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC ok. 8- 10 min. następnie wyłóż je w celu wystudzenia.W przypadku posiadania opiekacza z nakładkami, wyłóż masę do nagrzanych i spryskanych sprayem wytłoczek, przykryj i piecz oko. 5 minut. Następnie wyłóż do ostudzenia.Wymieszaj dokładnie
mleko z
cukrem pudrem i barwnikiem w celu otrzymania lukru.Zanurzaj przestudzone doughnuty w lukrze a następnie posyp je wybraną posypką. Pozostaw do zastygnięcia ok. 1 godziny.* można ominąć w przepisie
kakao, należy wtedy dodać 2 szklanki
mąki.Smacznego!


Share the post "Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)"


