ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe muffinki z budyniem waniliowym.

Dwukolorowe muffinki z budyniem waniliowym.

nazwa

Wykonanie

Najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek jadłam. Miałam zjeść tylko jedną na spróbowanie, a skończyło się na kilku. Każdy musi spróbować choć raz upiec je samemu i jestem pewna, że to nie będzie ostatni raz.
Przepis:
Jasne ciasto:
1 szklanka mąki tortowej,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
45g masła - roztopić,
1 jajko,
pół szklanki mleka,
8g cukru waniliowego.
Ciemne ciasto:
1 szklanka mąki tortowej,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
45g masła
1 jajko,
pół szklanki mleka,
8g cukru waniliowego,
dwie płaskie łyżki kakao.
Ponadto :
budyń waniliowy, który należy zrobić w 0.37l mleka ( jeżeli na opakowaniu jest napisane, że jest na 0.5l ) i pozostawić do ostygnięcia,
roztopiona czekolada do polania muffinek.
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski.
Pierwsza miska ( składniki na jasne ciasto): mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie wymieszać.
Druga miska ( składniki na ciemne ciasto ): mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao dokładnie wymieszać.
Przygotować dwie mniejsze miski, w których mieszamy mokre składniki, tzn. jajko, roztopione masło i mleko. Wymieszać z suchymi składnikami.
Gotowe ciasto można wykładać do foremek. Na dno foremek nakładamy pierwszą warstwę ciasta.
Następnie wyłożyć większą łyżeczkę budyniu.
I kolejną warstwę, przeciwny kolor do spodu. Foremki nie uzupełniać do pełna, gdyż ciasto wyrośnie.
Piec ok.20 min. w temp.190-200stopni. Gdy lekko ostygną polać lekko czekoladą. Muffinek wychodzi więcej niż mam na zdjęciu - gdzieś ok.20 powinno wyjść.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/dwukolorowe-muffinki-z-budyniem.html