Wykonanie
Przepis na te muffinki jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ponadto są bardzo smaczne i oprócz
czekolady można dodać
bakalie, które dodatkowo wzbogacą ich smak.
Czekoladowe muffinki są świetnym pomysłem na deser i dobrze sprawdzają się w roli słodkiej przekąski.Inspiracja na muffinki zaczerpnięta ze strony Kwestia smaku .Porcja: 24 sztukSkładniki:150 g
masła,150 g
czekolady (gorzka lub
mleczna),300 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,2 łyżki
kakao,190 g
cukru( może być
cukier puder),1 łyżka
cukru waniliowego,2 duże
jaja,170 ml
mlekaPrzygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Masło należy roztopić i ostudzić.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Mąkę należy przesiać do miski razem z
cukrem pudrem,
kakao,
cukrem wanilinowym i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać suche składniki, odstawić. Do drugiej miski wbić
jajka, wlać przestudzone
masło i
mleko. Zmiksować. Do sypkich składników wlać zawartość drugiej miski i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Wsypać pokruszoną
czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek do połowy ich wysokości. Muffiny piec ok. 22 min, do czasu aż urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.