ßßß
Skoro już oswoiłam się z nazwą pancakes to czas, by zacząć wymyślać coś po swojemu. Dzisiejsza propozycja powstała tradycyjnie już w wyniku spontanicznego łączenia tego co pod ręką ;-) Nie za słodkie, bez zakalca, z delikatnie migdałową nutką... pyszne... moim testerom smakowały ;-)SKŁADNIKI200 g serka o smaku naturalnym (np.: bieluch, president)2 szklanki mąki2 jajka1 szklanka mleka100 g migdałów1 cukier waniliowy6 łyżek cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła10 kropel aromatu migdałowegolikier amaretto - po 1 łyżeczce na każdy placekMigdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, a następnie obieramy z brązowych skórek. Tak przygotowane migdały rozdrabniamy blenderem lub w młynku. Masło roztapiamy i studzimy. Wszystkie składniki (oprócz amaretto) miksujemy razem (pamiętajcie o migdałach i maśle) i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie smażymy małe placki na rozgrzanym maśle.
Gotowe polewamy amaretto (dla dzieci może być cukier puder).