Wykonanie

Skoro już oswoiłam się z nazwą pancakes to czas, by zacząć wymyślać coś po swojemu. Dzisiejsza propozycja powstała tradycyjnie już w wyniku spontanicznego łączenia tego co pod ręką ;-) Nie za słodkie, bez zakalca, z delikatnie
migdałową nutką... pyszne... moim testerom smakowały ;-)SKŁADNIKI200 g
serka o smaku naturalnym (np.: bieluch, president)2 szklanki
mąki2
jajka1 szklanka
mleka100 g
migdałów1
cukier waniliowy6 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła10 kropel
aromatu migdałowegolikier amaretto - po 1 łyżeczce na każdy placek
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, a następnie obieramy z brązowych skórek. Tak przygotowane
migdały rozdrabniamy blenderem lub w młynku.
Masło roztapiamy i studzimy. Wszystkie składniki (oprócz
amaretto) miksujemy razem (pamiętajcie o migdałach i
maśle) i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie smażymy małe placki na rozgrzanym
maśle.

Gotowe polewamy
amaretto (dla dzieci może być
cukier puder).