Wykonanie

Smakowite
razowe bułeczki z
morelami i
borówka amerykańską. Bardzo puszyste i mięciutkie. Upiekłam je z
mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Część
mleka zastąpiłam
śmietanką kokosową. Dodatek
śmietanki sprawił, że ciasto jest delikatniejsze w smaku. Tym razem bardzo usprawniłam pracę, przy pieczeniu bułeczek.Otóż ciasto zrobiłam późnym wieczorem i do wyrastanuia zostawiłam na całą noc w lodówce. Bardzo polecam ten sposób.Składniki na 12 bułeczek:500 g
mąki (250 g
mąka 550, 250 g orkiszowa pełnoziarnista)240 g
mleka (u mnie 100 g
śmietanka kokosowa i 140
mleko zwykłe)70 g
masła65 g
cukru (dałam ciemny trzcinowy)

3
żółtka1/2 łyżeczki
soli1 paczuszka suchych
drożdżyNa nadzienie:250 g kremowego
serka lub
twarożku2 -3 łyżki
cukru pudruesencja lub
cukier waniliowyskórka starta z
cytryna (jak kto lubi)
żółtko jaja (niekoniecznie)dowolne, ulubione
owoce ( u mnie
morele i
borówka amerykańska)Do posmarowania: 1
żółtko wymieszane z 1 łyżką
mlekaWykonanie:
Mleko podgrzać w rondelku. Dodać
masło i
śmietankę kokosową.Do misy robota przesiać
mąki. Dodać
cukier,
sól,
żółtka i
mleko. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.Rano wystawić wyrośnięte ciasto do ocieplenia na około 30 minut.Ciasto wyrzucić na blat i zagnieść.Podzielić na 12 równych części. Robię wałek, odcinam po kawałku i odważam po 68-72 g ,żeby
bułki byly jednakowej wielkości. Formować kulki, spłaszczyć je i układać na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.Gdy bułeczki wyrosną, w każdej zrobić wglębienie dnem szklanki, dociskając denko do samej blachy. W powstałe zagłębienie włożyć po 1 łyżeczce przygotowanego
twarożku, a na wierzchu ułożyć
morele (skórką do dołu) lub
jagody. Boki bułeczek smarujemy pędzelkiem rozbełtanym
jajkiem z
mlekiem.Blachę z
bułkami włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 ° C.Piec 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego!