Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!BuchtyAutor Robert Sowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Buchty - składniki:
Ciasto drożdżowe:2 dag
drożdży6 dag
cukru35 dag
mąki200 ml ciepłego
mleka8 dag stopionego
masła2
żółtka1 czubata łyżka
cukru waniliowegoskórka otarta z 1
cytrynysólNadzienie:30 dag
powideł śliwkowychPonadto:2 dag
masła do posmarowania blachy5 dag stopionego
masła do posmarowania bułeczek5 dag
cukru pudruBuchty - sposób przygotowania: Do miseczki wkrusz
drożdże i połącz je z odrobiną
cukru. Wlej 100 ml ciepłego
mleka i wymieszaj z 5-10 dag
mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj
żółtka ze stopionym
masłem i resztą
mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą
mąką,
cukrem,
cukrem waniliowym,
skórką z cytryny i szczyptą
soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł.
Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj
masłem, piecz 20 minut. Posyp
cukrem pudrem.Czeski zestaw na obiad
, doprawić
solą i
cukrem (sos powinien
mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Autor: Karel Stindl Jak zrobić knedliki? Buchty to nie jest nazwa jednej potrawy, ale całej grupy potraw. Ogólnie są to
ciastka drożdżowe z nadzieniem - każda gospodyni ma własny przepis. Buchty (bułeczki
drożdżowe zGzik, korbol i pyry, tej!
nazwy. Ze względu na technikę produkcji wyróżnić można
między innymi szagówki , które krojone są na szagę czyli na ukos; drobne szczypanki ; kulanki , które są toczone czyli inaczej kulane, czy też kluski kładzione albo te robione 'na łachu' - parowane,
drożdżowe buchty . Pyry i ślepe
rybyObiady przywiezione z wakacji
. Zapiekankę piecz przez ok. 90 minut. Pozostały
boczek pokrój w pasy i ugrilluj na złoty kolor. Upieczoną babkę podawaj na chrupiącym
boczku z
żurawiną i kwaśną
śmietaną. Autor: Marcin Budynek Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na facebook.com/ugotujto Buchty to nie jest nazwa jednej potrawy, aleCiasta ze
śliwkami - 6 pomysłów na wypieki
. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut, aż ciasto się przyrumieni. Zobacz przepis na buchty - bułeczki
drożdżowe z nadzieniem Na ciasto: 300 g
mąki 125 g drobnego
cukru 25 g
cukru waniliowego 200 g
masła 2
żółtka 1/2 łyżeczki
soli 1Więcej o Buchty