ßßß Cookit - przepis na Drodżówki z morelami

Drodżówki z morelami

nazwa

Wykonanie

Tak kusiły słonecznie żółtą skórką, że musiałam kupić kilogram:) Morele to wspaniałe antyoksydanty dzięki beta-karotenowi, zawierają mnóstwo witamin i minerałów a ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.
Te drożdżówki z morelami dojadaliśmy ze smakiem w Dolinie Chochołowskiej. Ciasto zrobiłam wg przepisu mojej mamy, tego samego, którego używam zawsze do jagodzianek .
składniki na bułeczki:
4 szkl. mąki,
50g świeżych drożdży,
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
2 jaja,
2 żółtka,
1 torebka cukru waniliowego,
1/2 kostki masła,
sól,
1 jajko do smarowania
dodatkowo:
1kg moreli
cukier
zaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.
W czasie wyrastania zaczynu myjemy i pestkujemy morelki. A następnie w środek każdej wsypujemy odrobinę cukru.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, sól, cukier waniliowy, jajka i mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek 2 połówki morelki, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki.
Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20min.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę.
Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.
kruszonka
100g mąki pszennej
50g cukru
5 0g masła roztopionego i lekko ostudzonego
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zalewamy ostudzonym masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.
lukier (pomada):
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny + 2 łyżki wody
Połączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać wody lub cukru pudru.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/drodzowki-z-morelami.html