Wykonanie

Szpinak,
groszek zielony,
maliny i
jagody zawsze leżakują w mojej zamrażarce. Natomiast
ser żółty można znaleźć w każdej lodówce. Oto mamy produkty do dzisiejszego obiadu. Wytrawne naleśniki z
mąki pszennej pełnoziarnistej ze
szpinakiem. Świetnie smakują z
sosem pomidorowym, ewentualnie z
ketchupem.Zawarte w
szpinaku bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy stawia go na najwyższych pozycjach w rankingach zdrowego i pożądanego w naszej diecie warzywa.
Szpinak warzywny (Spinacia oleacera L.) pochodzi z Persji. W VII wieku król Nepalu wysłał go jako prezent do Chin, a do Europy trafił w średniowieczu XI wieku, kiedy to Maurowie sprowadzili go do Hiszpani.CZY WATRO JEŚĆ
SZPINAK ?
SZPINAK to najbogatsze źródło witaminy K, K1, K2 (poza
rzeżuchą, lebiodką i
botwinką), B2, B6, A, C, E i PP, to także źródło wielu pierwiastków: magnezu, manganu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i selenu. Jedna filiżanka ugotowanego
szpinaku 180 g to 110 % dziennego zapotrzebowania na wit.K. A 100 g tego warzywa to aż 3,33,3 mg żelaza i 48 mg wit.C. Zawiera także kwas foliowy, omega-3 i szczawiowy. W
szpinaku znajdziemy również silne przeciwutleniacze: luteinę w 100 g- 9,5 mg, zeaksantynę w 100g- 0,4 mg i betakaroten, bardzo pomocne w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej - ADP.
Szpinak dobrze jest łączyć z innymi produktami, które wykazują dużą zawartość wit.C oraz wapnia. Dlaczego? Ponieważ wit. C wspomaga proces wchłaniania żelaza, natomiast wapń redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego. Pomimo tego, osoby cierpiące na reumatyzm, artrozę, z chorą
watrobą i nerkami, z chorobami przewodu pokarmowego powinny unikać jadania
szpinaku. Kwas szczawiowy po połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalne w organiźmie szczawiany wapnia, a to prowadzi do
kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej.Naukowcy zidentyfikowali w
szpinaku ponad 12 flawonoidow, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Jest to warzywo wykazujące najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe.
Mrożony szpinak nie
traci żadnych wartości odżywczych. Lepiej jednak kupować go z upraw ekologicznych, gdyz lubi kumulować pestycydy.Składniki na 10 naleśników:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka
mleka i trochę1
jajko1 łyżka
olejusól, szczypta
cukru1 łyżka
masła ghee do smażeniaWszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, by nie bylo grudek i odstawić na 0,5-1 godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki smarując mocno rozgrzaną patelnię
masłem ghee, najlepiej przy pomocy pędzla.Farsz do naleśników;400 - 450 g
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku200 g
białego serka ( dałam Philadelphię )gałka muszkatałowa i
sól do smakuDodatkowo: 100 g startego
żółtego sera np. średniodojrzała GoudaWykonanie:Zamrożony
szpinak wrzucić do rondla i nastawić na powolne rozmrażanie. Gdy się rozmrozi podkrecić ogień, podlać w razie konieczności odrobiną
wody i ugotować
szpinak. Dodać drobniutko posiekany
czosnek. Doprawić gałką muszkatalową i
solą. Przestudzić i odcisnąć
szpinak na sitku z nadmiaru płynu. Dodać
twarożek i wymieszaćNa usmażonych naleśnikach rozłożyć po 1 czubatej łyżce farszu
szpinakowego. Zwinięte naleśniki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać startym
żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec przez około 25 minut, aż
ser sie roztopi a brzegi naleśników staną się chrupiące. Podawać z
sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub
ketchupem.ŻYCZĘ SMACZNEGO !