Wykonanie


Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i zamiast podawać lekkie
owocowe ciasta z
lodami (najlepiej na tarasie oczywiście :), w mojej kuchni dominują cięższe wypieki. Chlebek odrywany widziałam na paru blogach i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jak się okazało, nad wyraz słusznie. Ten wypiek ma szansę trafić do mojego prywatnego spisu "comfort food". Pięknie pachnie podczas pieczenia, a jak smakuje...
Zioła,
czosnek i roztopiony
ser to zdecydowanie moja kombinacja (można ją zmienić w zależności od upodobań). Chlebek zjedliśmy na raz, jeszcze ciepły.SKŁADNIKI:20 g świeżych
drożdży3 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka2
jajka1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli4 łyżki
masłaNadzienie:1/2 szklanki
oregano100 g
żółtego sera (startego)6 ząbków
czosnku80 g
masłaW letnim
mleku rozpuścić
drożdże, dodać
cukier. Odstawić na 15-20 minut.
Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać
sól,
jajka i
masło. Mieszając, dodawać stopniowo
mąkę, tak, aby otrzymać elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w duży prostokąt.
Masło roztopić i wystudzić.
Oregano i
czosnek posiekać. Ciasto posmarować obficie
masłem, posypać posiekanym
oregano i
czosnkiem oraz większością
żółtego sera. Pokroić ciasto w pasy szerokości około 10-11 cm, nałożyć je jeden na drugi. Pasy pokroić w kostkę szerokości około 12 cm, następnie kostki nałożyć na siebie i pionowo włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać resztą
sera. Odstawić ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce.Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.SMACZNEGO :)
