ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK ODRYWANY Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM

CHLEBEK ODRYWANY Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM

nazwa

Wykonanie

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i zamiast podawać lekkie owocowe ciasta z lodami (najlepiej na tarasie oczywiście :), w mojej kuchni dominują cięższe wypieki. Chlebek odrywany widziałam na paru blogach i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jak się okazało, nad wyraz słusznie. Ten wypiek ma szansę trafić do mojego prywatnego spisu "comfort food". Pięknie pachnie podczas pieczenia, a jak smakuje... Zioła, czosnek i roztopiony ser to zdecydowanie moja kombinacja (można ją zmienić w zależności od upodobań). Chlebek zjedliśmy na raz, jeszcze ciepły.
SKŁADNIKI:
20 g świeżych drożdży
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
Nadzienie:
1/2 szklanki oregano
100 g żółtego sera (startego)
6 ząbków czosnku
80 g masła
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier. Odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać sól, jajka i masło. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, tak, aby otrzymać elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Masło roztopić i wystudzić. Oregano i czosnek posiekać. Ciasto posmarować obficie masłem, posypać posiekanym oregano i czosnkiem oraz większością żółtego sera. Pokroić ciasto w pasy szerokości około 10-11 cm, nałożyć je jeden na drugi. Pasy pokroić w kostkę szerokości około 12 cm, następnie kostki nałożyć na siebie i pionowo włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać resztą sera. Odstawić ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/06/chlebek-odrywany-z-zioami-i-czosnkiem.html