ßßß

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i zamiast podawać lekkie owocowe ciasta z lodami (najlepiej na tarasie oczywiście :), w mojej kuchni dominują cięższe wypieki. Chlebek odrywany widziałam na paru blogach i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jak się okazało, nad wyraz słusznie. Ten wypiek ma szansę trafić do mojego prywatnego spisu "comfort food". Pięknie pachnie podczas pieczenia, a jak smakuje... Zioła, czosnek i roztopiony ser to zdecydowanie moja kombinacja (można ją zmienić w zależności od upodobań). Chlebek zjedliśmy na raz, jeszcze ciepły.SKŁADNIKI:20 g świeżych drożdży3 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka2 jajka1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli4 łyżki masłaNadzienie:1/2 szklanki oregano100 g żółtego sera (startego)6 ząbków czosnku80 g masłaW letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier. Odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać sól, jajka i masło. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, tak, aby otrzymać elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Masło roztopić i wystudzić. Oregano i czosnek posiekać. Ciasto posmarować obficie masłem, posypać posiekanym oregano i czosnkiem oraz większością żółtego sera. Pokroić ciasto w pasy szerokości około 10-11 cm, nałożyć je jeden na drugi. Pasy pokroić w kostkę szerokości około 12 cm, następnie kostki nałożyć na siebie i pionowo włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać resztą sera. Odstawić ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce.Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.SMACZNEGO :)