Wykonanie
Te chrupiące paluchy
drożdżowe przygotowałam na imprezę urodzinową córki.Bardzo proste i smaczne :) Oczywiście ładniej prezentowały by się poskręcane ale zajęło by to za dużo czasu, a takie proste też smakowały.

Składniki:20 g świeżych
drożdży150 ml ciepłego
mleka100 ml
oleju1
jajkopół łyżeczki
solipół łyżeczki
czosnku granulowanego2 szklanki
mąki pszennejdodatkowo starty
żółty ser
W miseczkę kruszymy
drożdże, dodajemy ciepłe
mleko, 2 łyżki
mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy
jajko,
olej,
sól,
czosnek granulowany i
mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy
mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut by troszkę ruszyło.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, posypujemy
startym serem i kroimy na 10 centymetrowe paski, które z kolei kroimy na cienkie paseczki.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 10- 15 minut w 180 stopniach.Możemy posypać innymi dodatkami lub
ziołami ale u nas najchętniej jedzone są takie proste.
