Wykonanie
JARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą
kapusty warzywnej, a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach. Zbiory zaczynają się późną jesienią i trwają całą zimę. Roślina ta musi przemarznąć, wtedy dopiero
traci goryczkę i jest po prostu smaczniejsza .6 grudnia na północy Niemiec, jak każe ludowy zwyczaj, wykłada się liście
jarmużu przed drzwiami domostw, żeby nakarmić renifery świetego Mikołaja.Niemcy z północnych landów przygotowują również na Nowy Rok potrawy z
jarmużu, jedzenie którego ma zapewnić dostatek na cały nadchodzący rok, my natomiast nosimy w portfelu łuski z
karpia bo wierzymy, że zapewnią nam pomyślność finansową .
Jarmuż wywodzi się z
kapustnych, jak
brokuły, rukiew czy
brukselka. Jest prawdziwym królem wśród
kapustnych.
JARMUŻ uważany jest za najzdrowsze warzywo na świecie. Teraz jest właśnie dla
jarmużu najlepszy czas, gdy lekko przemarzł i stracił nieciekawą goryczkę. I choć nie leży na półkach sklepowych i nie czeka na nas, warto zadać sobie trochę trudu, by go upolować. Przecztaj dlaczego .

Bo to prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. Znajdziesz tu: błonnik, wapń, potas, żelazo, fosfor, mangan ,chlor, miedź, beta karoten, witaminy A (6830 j.m. na 100 g.),C, K, E, PP, B 2, B 6. Walory zdrowotne
jarmużu związane są z rzadko spotykaną kumulacją antyoksydantów.Witaminy K zawiera tak dużo, że osoby przyjmujące
leki rozrzedzające krew, powinny zrezygnować z jego konsumpcji.Błonnik zawarty w
jarmużu wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolowe, obniżając w ten sposób ich stężenie we
krwi, zapobiegając w ten sposób miażdżycy.Sulforatan to związek siarki, który stymuluje produkcję enzymów oczyszczających organizm z rakotwórczych substancji, oraz skutecznie niszczy bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądkaZeaksantyna i luteina to karenotoidy pochłaniające błękitne światło, działają silnie antyoksydacyjnie i chronią siatkówkę oka przed wolnymi rodnikamiBeta- karoten to karetonoid, który silne neutralizuje wolne rodniki i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni
słonecznychPosiada także indolo -3- karbinol, który chroni przed
rakiem piersi.A wszystkich flawonoidów, czyli zwiazków roślinnych mających działanie lecznicze ma 45. Prawdziwy rekordzista.Zalet ma co niemiara, jednak uzdatnianie go do spożycia zajmuje trochę czasu. Liście ma ogromne, a wypłukać je przed przygotowaniem trzeba i to solidnie. Zlewu prawie nie starcza. Warto jednak zadać sobie trochę trudu, bo nie tylko ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale jest zwyczajnie pyszny. Duszony z
cebulką i
czosnkiem jest świetnym uzupełnieniem każdego drugiego dania.
Jarmuż podobnie jak
szpinak może być smakowitym farszem np. naleśników. Patrz przepis tutaj.
JARMUŻ DUSZONY Z
CEBULĄ I
CZOSNKIEM:

Składniki:1 kg
jarmużucebulaczosnekpieprz,
sólocet winny i
cukier do smaku/opcjonalnieokoło 2 łyżek uprażonych
płatków owsianychPRZYGOTOWANIE
JARMUŻU :Dokładnie wypłukać i wyciać grube łodygi w całości. Liście pokroić na mniejsze kawałki.W dużym garnku przysmażyć pokrojoną
cebulę z
czosnkiem. Po zrumienieniu dolać niewielką ilość
bulionu warzywnego i partiami mieszając wrzucać pokrojony
jarmuż .Objętość będzie tracił bardzo powoli. Gotować około godziny. Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości liści. Im liście mniejsze i młodsze tym szybciej będą zdatne do spożycia. Podczas gotowania ładnie pachnie. W smaku bardzo przypomina
włoską kapustę, trochę
brukselkę. I tak też najlepiej go przyprawić lekko zakwaszając
octem, smak zbalansować dodatkiem
cukru. Jak ktoś lubi, można smak zaostrzyć dodatkiem
musztardy (tak podają niemieckie przepisy). Mnie osobiście lepiej smakuje bez
musztardy. Gotowany
jarmuż jest lekkostawny.
Bulion, który pozostał po gotowaniu można zagęścić 2 łyżkami uprażonych wcześniej
płatków owsianych.Na zdrowie, smacznego!Jeśli szukasz ciekawych dań z
jarmużem zapraszam na przepyszne
Cannelloni z
jarmużem i z podobnym farszem na Naleśniki orkiszowe z
jarmużem i
orzechami włoskimi .