Wykonanie
Dziś chce się z
wami podzielić jeszcze 2 przepisami

Jednym na zdrowe , pyszne no i bezglutenowe
płatki śniadaniowe. Ich prawdziwą wersją zajadałam się w dzieciństwie przez cały czas , bo są mega słodkie i
czekoladowe - czyli idealne dla dzieciChodzi oczywiście o
NESQUIKIAle czy można by je uzdrowić ? O tak wystarczy kilka zdrowych składników -
mąka bezglutenowa ( to w wersji gluten free) lub pełnoziarnista ,
miód ( ale nie za dużo) ,
orzechy i
kakao by cieszyć się ich domową wersją

Przepis;inspiracja- 3/4 szkl dowolnej
mąki ( u mnie to jaglana i ryżowa pełnoziarnista)- 1/ 4 szkl
mąki kokosowej- 2 łyżki zmielonych
orzechów lub
mąki orzechowej- 2 łyżki
kakao-
jajko- łyżka
oleju kokosowego- 3 łyżki
miodu ( płynnego !)Wszystkie składniki połączyć ze sobą do powstania zwartej masy.Formować kuleczki dowolnego wielkości i piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni Celsjusza przez ok 15 min.Można je zajadać w wersji
solo , z
mlekiem ,
jogurtem . Jak kto woli .I najważniejsze one bardzo uzależniają , więc radzę zrobić podwójną a nawet potrójną wersję :DA drugi przepis to granola . Tym razem mocno kokosowa , bo jest i
olej kokosowy , jak i duża ilość kawałków suszonego
kokosu .Jeśli jest
kokos to i musi być
mango , bo według mnie to idealny letni duet

Przepis:- szkl
płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)- 3 łyżki płynnego
miodu- 3 łyżki płynnego
oleju kokosowego- garść suszonego
kokosu- garść suszonego
mangoPłatki połączyć z
miodem i
kokosem do momentu aż wszystkie dokładnie się skleją.A następnie umieścić je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 20 - 30 min w temp 180 stopni Celsjusza . Należy przemieszać ją co jakiś czas by się nie przypaliłaPo tym czasie pozostawić do ostygnięcia i wymieszać z drobno pokrojonym
mango i
kokosem.Smacznego !