ßßß Cookit - przepis na CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Sezon w pełni. W tym roku postanowiłam mocno zaszaleć z owocami. Rodzina zdążyła już zatęsknić za kwaskowatymi ciastami drożdżowymi, delikatnymi torcikami z galaretką, czy orzeźwiającymi sorbetami. Ja jednak przygotowałam dla nich coś innego. Ciasto, które pokochali od pierwszego kęsa. Póki jeszcze rabarbar i truskawki królują na straganach...
Składniki:
4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki śmietany 18%
nadzienie
700 g truskawek
4 długie laski rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
masa budyniowa
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
ponadto
cukier puder
Zarabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej cukier, starte na grubych oczkach tarki masło, żółtka, jajko i śmietanę. Zarabiamy ciasto energicznie. Następnie dzielimy je na dwie części (1/3+2/3). Mniejszy kawałek zawijamy w folię i odstawiamy do zamrażarki. Większą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - ciasto nie będzie się rwało. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy ciasto. Kruchy spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 5-7 minut.
Przygotowujemy nadzienie.
Truskawki i rabarbar myjemy. Osuszamy je i kroimy: truskawki na połówki, a rabarbar w kostkę. Całość zasypujemy cukrem i układamy na podpieczonym spodzie.
Gotujemy budyń.
750 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy budynie. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na owoce.
Z zamrażarki wyjmujemy schłodzone ciasto. Ścieramy je na grubych oczkach tarki na budyń.
Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowe odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/06/ciasto-budyniowe-z-rabarbarem-i.html