Wykonanie
Sezon w pełni. W tym roku postanowiłam mocno zaszaleć z
owocami. Rodzina zdążyła już zatęsknić za kwaskowatymi ciastami drożdżowymi, delikatnymi torcikami z
galaretką, czy orzeźwiającymi
sorbetami. Ja jednak przygotowałam dla nich coś innego. Ciasto, które pokochali od pierwszego kęsa.
Póki jeszcze
rabarbar i
truskawki królują na straganach...Składniki:4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru100 g
masła2
żółtka1 całe
jajko2 łyżki
śmietany 18%nadzienie700 g
truskawek4 długie laski
rabarbaru2 łyżki
cukru trzcinowegomasa budyniowa1 litr
mleka3 budynie
wanilioweponadto
cukier puderZarabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej
cukier, starte na grubych oczkach tarki
masło,
żółtka,
jajko i
śmietanę. Zarabiamy ciasto energicznie. Następnie dzielimy je na dwie części (1/3+2/3). Mniejszy kawałek zawijamy w folię i odstawiamy do zamrażarki. Większą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - ciasto nie będzie się rwało. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy ciasto. Kruchy spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 5-7 minut.Przygotowujemy nadzienie.
Truskawki i
rabarbar myjemy. Osuszamy je i kroimy:
truskawki na połówki, a
rabarbar w kostkę. Całość zasypujemy
cukrem i układamy na podpieczonym spodzie.Gotujemy
budyń.750 ml
mleka zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy budynie. Mieszankę wlewamy do gorącego
mleka i gotujemy do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na
owoce.Z zamrażarki wyjmujemy schłodzone ciasto. Ścieramy je na grubych oczkach tarki na
budyń.Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowe odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem oprószamy je
cukrem pudrem.