Wykonanie
Powrót do domu zawsze sprawia, że czujemy się szczęśliwsi. Dzisiaj postanowiłam w mojej domowej kuchni upichcić coś słodkiego.
Tarta z
budyniem - najbardziej podstawowy przepis na tartę, a jednocześnie najpyszniejsze!
Słoneczne popołudnie spędzone w kuchni bardzo mnie zrelaksowało i niezwykle uszczęsliwiło. Tego mi właśnie brakowało! Już nie
mogę się doczekać, aż spróbuje tartę! narazie musze poczekać bo jeszcze jest gorąca! A do tarty może skuszę się na filiżankę
kawy, albo mocną
herbatę :)A Wy co polecacie?:)

składniki:ciasto:2 szklanki
mąki3/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka (2 całe + 1
żółtko)1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka esencji waniliowejnadzienie:2 budynie
waniliowe bez
cukru3,5 łyżki
cukru4 szklanki
mleka1/4 kostki
masła2 łyżeczki
żelatynyok. 200 g poziomek i
malincukier puder do dekoracji
Makę przesiewamy na stolnicę.
Masło kroimy w kostkę i siekaczką siekamy razem z
mąką. Dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier,
jajka i
żółtko, esencje
waniliową i
śmietanę. Wszystkie składniki błyskawicznie zagniatamy i zawijamy w folię i odstawiamy do zamrażarki bądź lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy formę do tarty. Smarujemy
masłem formę a następnie dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wykładamy nim formę. Następnie na ciasto kłądziemy papier do pieczenia i wysypujemy
fasolę. Dzięki temu nasze ciasto będzie miało odpowiedni kształt. Wkładamy do piekarnika przygotowane ciasto na 20 minut w temp. 200 stopni. Po 20 minutach zdejmujemy
groch i dopiekamy ciasto az będzie brązowe na wierzchu. W tym czasie przygotuowujemy
budyń. w 1 szklance
mleka rozpuszczamy dwa budynie, a w rondelku zagotowujemy
mleko z
masłem. Poźniej dodajemy rozpuszczony
budyń do
mleka i mieszamy. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika nalewamy na niego nadzienie. Następnie
owoce zesmażamy i gdy odparuje
woda dodajemy
żelatynę. Gdy już ciasto z
budyniem wystygnie nakładamy na niego
owoce ( zanim nałożyłam
owoce na ciasto, włożyłam je na jakies 30 minut do lodówki). Zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy
cukrem pudrem!Smacznego moi
drodzy!!! :))













