Wykonanie
około 10 łodyg
rabarbaru,250g
masła,1 szklanka
cukru pudru wymieszanego z nasionami
laski wanilii,5
jajek,3
żółtka,3 szklanki
mąki,1,5 łyżki
proszku do pieczenia,1 opakowanie budyniu
waniliowego,0,5 szklanki
mleka,
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (opcjonalnie)
Masło ucieramy z
waniliowym cukrem pudrem na puszystą masę i wbijamy po 1
jajku. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki, czyli przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
budyń i stopniowo dodajemy do masy
maślano-jajecznej. Wlewamy
mleko i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę.Oczyszczone łodygi
rabarbaru kroimy na 3 cm kawałki i układamy na cieście, tak aby utworzyły efektowny wzór. Ciasto pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C. Przed podaniem dobrze jest oprószyć placek
cukrem pudrem.SMACZNEGO!