ßßß Cookit - przepis na Budyniowy placek z rabarbarem

Budyniowy placek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

około 10 łodyg rabarbaru,
250g masła,
1 szklanka cukru pudru wymieszanego z nasionami laski wanilii,
5 jajek,
3 żółtka,
3 szklanki mąki,
1,5 łyżki proszku do pieczenia,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
0,5 szklanki mleka,
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (opcjonalnie)
Masło ucieramy z waniliowym cukrem pudrem na puszystą masę i wbijamy po 1 jajku. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń i stopniowo dodajemy do masy maślano-jajecznej. Wlewamy mleko i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę.
Oczyszczone łodygi rabarbaru kroimy na 3 cm kawałki i układamy na cieście, tak aby utworzyły efektowny wzór. Ciasto pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C. Przed podaniem dobrze jest oprószyć placek cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/05/budyniowy-placek-z-rabarbarem.html