Wykonanie
Czasem, gdy mi się nudzi, zarabiam sobie
ciasto drożdżowe i zaplatam je, przeplatam, sklejam i formuję. Oprószam je następnie ziarnami (
sezamem czarnym,
białym,
czarnuszką,
kminkiem,
makiem), wkładam do piekarnika i obserwuję jak cudownie rośnie, rumieni się i zmienia. Bardzo nie lubię się powtarzać, dlatego moje wypieki nigdy nie są takie same. Dziś przedstawiam przepis na puszyste w środku i przypieczone z wierzchu świderki. Stanowią idealną bazę do hot-dogów, czy zapiekanek z
pieczarkami. Dzieciaki lubią je takie suche, bez żadnego dodatku, a ja smaruję je
masłem i zjadam popijając
kakao.Składniki (8
bułek):25 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
cukru50 g
masła3 łyżki
oleju4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1
jajkoponadto:1
żółtko4 łyżki
mlekasezam do oprószeniaPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Mleko i
wodę podgrzewamy razem z
cukrem. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone
drożdże, mieszamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 5-10 minut.Zarabiamy ciasto.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego
olej.Do miski wsypujemy przesianą przez sito
mąkę. Dodajemy
jajko,
sól, wlewamy rozczyn
drożdżowy oraz
masło z olejem. Dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, przekładamy je do miski wysmarowanej
oliwą, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przekładamy je na blat i chwilę wyrabiamy.Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta i dzielimy wzdłuż dłuższego
boku na 2 części. Ruloniki przeplatamy, tworząc świderki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robiąc mniej więcej 5 cm przerwy
między bułkami.
Bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.Gdy urosną, smarujemy wierzch
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem. Możemy je oprószyć dodatkowo ziarnami (
sezamem,
makiem).Wstawiamy świderki do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do chwili, aż ładnie się zarumienią z wierzchu.