Wykonanie

Pierożki najlepsze pod słońcem. Przygotowuje się je błyskawicznie (właściwie im szybciej zagnieciemy ciasto, tym będzie ono bardziej kruche, więc pośpiech jest wręcz wskazany). Ciasto jest bardzo wdzięczne - plastyczne, niezbyt klejące, łatwo dające się rozwałkować i skleić. Do tego farsz z własnej
kiszonej kapusty i
suszonych grzybów. Pycha! Ja
mogę zjadać te pierogi na śniadanie, obiad i kolację.Składniki:farsz1 kg
kapusty kiszonej300 g
grzybów suszonych2
cebulesólpieprzciasto2 szklanki
mąki pszennej1/2 kostki
margaryny4 łyżki
śmietany kwaśnej15 g
drożdżyszczypta
soliponadto2
żółtkałyżka
mlekanasiona: czarny
sezam,
czarnuszka,
kminekPrzygotowujemy farsz do pierożków.
Kapustę kiszoną płuczemy w letniej wodzie.
Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać
kapustę). Całość gotujemy bez przykrycia pół godziny.
Grzyby płuczemy w letniej wodzie. Pierwszą
wodę odrzucamy. Nalewamy świeżą, moczymy w niej
grzyby godzinę. Następnie w tej samej wodzie gotujemy
grzyby (pół godziny).Zimną
kapustkę wygniatamy.
Grzyby odcedzamy (
wodę zostawiamy do
żuru). Mielimy całość na grubym sicie.
Cebule kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją na złoto na 2 łyżkach
oleju i dodajemy do farszu.Nadzienie doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w
śmietanie.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz, solimy, dodajemy
śmietanę z
drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Gęstość ciasta regulujemy
mąką lub
mlekiem (ciasto musi odchodzić od stolnicy). Rozwałkowujemy je na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, dobrze sklejamy brzegi i nakłuwamy pierożki widelcem. Smarujemy je
żółtkiem rozkłóconym z
mlekiem i oprószamy nasionami. Układamy pierogi na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w temperaturze 150*C (na złoto).



