ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZE, PÓŁKRUCHE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

NAJLEPSZE, PÓŁKRUCHE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Pierożki najlepsze pod słońcem. Przygotowuje się je błyskawicznie (właściwie im szybciej zagnieciemy ciasto, tym będzie ono bardziej kruche, więc pośpiech jest wręcz wskazany). Ciasto jest bardzo wdzięczne - plastyczne, niezbyt klejące, łatwo dające się rozwałkować i skleić. Do tego farsz z własnej kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Pycha! Ja mogę zjadać te pierogi na śniadanie, obiad i kolację.
Składniki:
farsz
1 kg kapusty kiszonej
300 g grzybów suszonych
2 cebule
sól
pieprz
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
4 łyżki śmietany kwaśnej
15 g drożdży
szczypta soli
ponadto
2 żółtka
łyżka mleka
nasiona: czarny sezam, czarnuszka, kminek
Przygotowujemy farsz do pierożków.
Kapustę kiszoną płuczemy w letniej wodzie. Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać kapustę). Całość gotujemy bez przykrycia pół godziny.
Grzyby płuczemy w letniej wodzie. Pierwszą wodę odrzucamy. Nalewamy świeżą, moczymy w niej grzyby godzinę. Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby (pół godziny).
Zimną kapustkę wygniatamy. Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy do żuru). Mielimy całość na grubym sicie. Cebule kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją na złoto na 2 łyżkach oleju i dodajemy do farszu.
Nadzienie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w śmietanie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz, solimy, dodajemy śmietanę z drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Gęstość ciasta regulujemy mąką lub mlekiem (ciasto musi odchodzić od stolnicy). Rozwałkowujemy je na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, dobrze sklejamy brzegi i nakłuwamy pierożki widelcem. Smarujemy je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i oprószamy nasionami. Układamy pierogi na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w temperaturze 150*C (na złoto).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/najlepsze-pokruche-pierozki-z-kapusta-i.html