ßßß Cookit - przepis na Mała odmiana od tradycyjnych pasztecików

Mała odmiana od tradycyjnych pasztecików

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto:
60 dkg mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
farsz:
1/2 litrowego słoika kapusty kiszonej
50 dkg pieczarek
3 cebule
sól, pieprz
kminek
Sposób przygotowania
Drożdże rozmieszać w mleku i poczekać aż wyrosną. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól i zioła i powoli połączyć z drożdżami. Zagnieść ciasto i rozwałkować na około 5 mm.
Kapustę odgotować. Odcedzić i odcisnąć. 1 cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Pozostałe 2 cebule pokroić drobno podsmazyć na złoto. Kapustę i pieczarki zemleć w maszynce na grubym sitku. Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta wykrawać szklanką krążki, napełniać farszem i sklejać pierożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka trochę roztrzepać i posmarować wierzch pierożków. Posypać kminkiem. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor w pierniku rozgrzanym do 190 stopni.
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/pierozki_z_kapusta.htm