ßßß Cookit - przepis na WYKWINTNY KRÓLEWIEC

WYKWINTNY KRÓLEWIEC

nazwa

Wykonanie

Coś dla łasuchów. Niezwykłe połączenie ciasta miodowego z biszkoptem i budyniu z galaretką. Z tego musiało powstać coś bardzo smacznego. Ciacho idealne do niedzielnej, porannej kawki.
(Przepis pochodzi z gazetki "Przepisy Czytelników")
Składniki:
2 blaty ciasta miodowego
2 jajka
2 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki miodu
biszkopt
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu spirytusowego
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masa budyniowa
3 budynie czekoladowe
2 galaretki wiśniowe
4 łyżki cukru
1 i 1/2 l mleka
polewa
2 czekolady gorzkie
7 łyżek mleka
ponadto
wiórki kokosowe
Pieczemy blaty miodowe.
Jajka miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie wkręcamy delikatnie podgrzany miód i śmietanę o temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na kształt naszej formy do pieczenia. Pieczemy blaty (osobno) 20 minut w 180*C (muszą się ładnie zarumienić).
Pieczemy blat biszkoptowy.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy całość około 10 minut. Następnie wlewamy żółtka wymieszane z octem. Mieszamy. Dołączamy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki, by biszkopt nie opadł. Pieczemy go 25 minut w 180*C.
Przygotowujemy masę budyniową.
1 szklankę mleka odlewamy. Rozpuszczamy w niej budynie. Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem cukru. Dodajemy do niego płynny budyń i gotujemy chwilę. Gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy galaretki w proszku. Gotujemy dalej jak zwykły budyń (około 2 minut). Gorącym kremem przekładamy placki tak, aby biszkopt był w środku.
Przygotowujemy polewę.
Czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce (kąpieli wodnej) - co 30 sekund należy je przemieszać, aby się nie spaliły. Dodajemy mleko i mieszamy całość. Polewą dekorujemy wierzch placka. Ciasto schładzamy. Gotowe oprószamy kokosem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/09/wykwintny-krolewiec.html