Wykonanie
Składnikiciasto:3
jajka20 dag
cukru25 dag
orzechów włoskich15 dag
wiórków kokosowych1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:1 kostka
masła5
żółtek2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy2 szklanki
mlekapół kieliszka
spirytusudodatkowo:duża puszka
brzoskwiń w syropiepaczka
biszkoptów (opcjonalnie)1 tabliczka
gorzkiej czekoladySposób przygotowaniaOddzielić
białka od
żółtek. Z
białek ubić pianę, dodając powoli
cukier. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z
żółtkami, zmielonymi
orzechami, wiórkami kokosowymi oraz
mąką pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Żółtka roztrzepać, połączyć z
cukrem i obiema
mąkami i rozmieszać połową z szklanki
mleka. Resztę
mleka zagotować, wlać przygotowany
budyń i mieszać aż zgęstnieje.
Masło utrzeć, dodać wystudzony
budyń, na koniec wymieszać z
czekoladą i
spirytusem.Ciasto przekroić. Na pierwszą połowę wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie
biszkopty nasączone
kawą, resztę kremu i pokrojone w kostkę
brzoskwinie. Przykryć drugą połową ciasta. Udekorować polewą. Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL