Moja pierwsza propozycja na słodkie przekąski sobiesławkowo-andrzejkowe ;-)KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWASkładniki:ciasto300 g masła1 szklanka drobnego cukru1 i 1/2 szklanki śmietany 18%3 łyżeczki cukru waniliowego3 szklanki mąki pszennej3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia4 całe jajka2 żółtkapolewa czekoladowa150 g masła1 i 1/2 szklanki śmietany 18%1/2 szklanki cukru100 g gorzkiej czekoladymlekoponadto300 g wiórków kokosowychPrzygotowujemy ciasto.Masło, cukier, śmietanę i cukier waniliowy umieszczamy w garnku o grubym dnie i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Jednolitą masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy do niej jajka i żółtka. Całość miksujemy do gładkości.Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Stopniowo dodajemy płynną mieszankę i wkręcamy ją ostrożnie mikserem.Blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gdy ciasto będzie rumiane i suche w środku (sprawdzamy je wykałaczką) studzimy je, a następnie kroimy w kostkę.Przygotowujemy polewę czekoladową.Wszystkie składniki zagotowujemy. Polewa nie powinna być zbyt gęsta (gęstość regulujemy mlekiem), ani zbyt rzadka (możemy chwilę odczekać, aż przestygnie, bo nieco jeszcze zgęstnieje).Każdą kostkę z ciasta maczamy w czekoladzie (pomagałam sobie szczypcami i sztućcami) i obtaczamy w wiórkach kokosowych.