Smakowite ciasto z kokosem, banalnie proste w wykonaniu , nie zawierające zbyt dużej ilości cukru, z pyszną bezową pianką to jedno z ciast , za którym przepadają moje dzieci. Doskonały smakołyk na podwieczorek idealny do kawy.składniki na okrągłą formę 23 cm2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki masłaopakowanie cukru waniliowego 16 g3 żółtka100 g śmietany 18%3 białka1/2 szklanki cukru kryształuszklanka wiórków kokosowychgotowa polewa czekoladowaprzepisDo miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy.Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy .Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową.