ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

W sezonie śliwkowym zawsze sięgam po ten przepis. Dostałam go kiedyś od teściowej i kiedy go wypróbowałam, okazał się hitem nie do pobicia :) Bywały sezony, że piekłam go trzy razy w tygodniu :) Znika po prostu błyskawicznie... Syn, tu dodam, że niejadek, który na wszystkie ciasta z owocami ma długie zęby, zjada naraz jeden cały rządek :) o innych rekordach nie będę się rozpisywać... spróbujcie sami :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (typ 550),
200 g masła,
1 szklanka cukru,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
3 żółtka,
1 cukier waniliowy.
Dodatkowo:
60 dag śliwek węgierek,
Śliwki umyć i pokroić na pół.
Cukier puder do posypania.
Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy śliwki skórką do dołu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na 40-50 minut.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/08/ciasto-ze-sliwkami.html