Wykonanie



"Królewiec" to niezwykły wypiek składający się z dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach
biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością
powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna
polewa czekoladowa.Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję.Kruche Ciasto:225 g
mąki tortowej

110 g
cukru2 łyżki
miodupłaska łyżeczka
sody110 g
masłażółtkocukier waniliowyok. łyżka
śmietany (lub więcej)
Biszkopt:3
jajka
1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:500 ml
mleka1/2 szklanki
cukru
czubata łyżka
mąki ziemniaczanejczubata łyżka
mąki pszennejcukier waniliowy150 g
masłaPolewa:100 g
gorzkiej czekolady100 ml
śmietanki20 g
białej czekolady (opcjonalnie)20 ml
białej czekolady (opcjonalnie)

ok. 150 g
powideł śliwkowychCiasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:Kruche Ciasto:
Mąkę przesiewamy.
Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Jeżeli okazało by się zbyt "suche"dodajemy więcej
śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Formę (ok. 20x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem. Jedną z porcji ciasta wyścielemy dno blaszki i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po lekkim przestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie.Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta
Biszkopt:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Tę samą formę w której piekliśmy kruche ciasta znów wykładamy pergaminem, boki smarujemy
masłem.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka".

Masa:W ok. 2/3 szklanki
mleka rozpuszczamy
mąki. Resztę
mleka zagotowujemy rozpuszczając w nim
cukier oraz
cukier waniliowy. Do gotującego
mleka wlewamy rozrobioną
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Na końcu dodajemy
masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Masę lekko studzimy.Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą
powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy
biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta.
Polewa Czekoladowa:100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną
gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji.Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z
białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami
białej czekolady wykonujemy "zygzaki".Ciasto powinno spędzić noc w lod
ówce.Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto zaczekać 1-2 dni przed jego degustacją.










