ßßß Cookit - przepis na Ciasto hetmańskie

Ciasto hetmańskie

nazwa

Wykonanie

Ciasto hetmańskie składa się z placków miodowych oraz biszkoptu przełożonych masą budyniową. Oto przepis na to proste ciasto.
Placki miodowe:
Składniki:
3 szklanki mąki
10 dkg cukru
2 jajka
20 dkg masła lub margaryny
płaska łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki(bez miodu) zagnieść. Potem dodać miód. Podzielić ciasto na dwie części. Piec oddzielnie w temperaturze 180 stopni ok.10-15 min.
Biszkopt:
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy tej samej wielkości co placki miodowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Masa budyniowa:
Składniki:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, margaryną i cukrem waniliowym. Wlać budyń. Ciągle mieszając, zagotować. Gorącą masę budyniową włożyć pomiędzy placki.
Smacznego!
Źródło:http://supersmaki.blogspot.com/2014/12/ciasto-hetmanskie.html