Wykonanie

Mogłabym je jeść codziennie. Muffinki! Wyszły sprężyste, wilgotne, cudownie
czekoladowe. Dodatek musu
truskawkowego podkręcił dodatkowo ich smak.Składniki (12 muffinek):muffinki2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
śmietany 18%1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1
jajko1/3 szklanki
oleju1/2
czekolady gorzkiejkrem
truskawkowy10 dużych
truskawek1 łyżka
cukru1
czekolada biała250 g
serka mascarponeponadtoperełki
cukrowePieczemy muffinki.W dużej misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier i
sodę. Osobno miksujemy składniki mokre tzn.
śmietanę,
jogurt,
jajko i
olej. Łączymy zawartość obu naczyń.
Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę (każdą kostkę
czekolady najlepiej podzielić na ćwiartki). Dodajemy ją do masy. Przekładamy ciasto do foremek (do 3/4 wysokości). Pieczemy muffinki 20 minut w 180*C.Przygotowujemy krem
truskawkowy.
Truskawki myjemy, osuszamy i rozgniatamy widelcem. Przenosimy je do rondelka o grubym dnie, dodajemy 5 łyżek
wody i
cukier. Podgrzewamy mus 10 minut. Następnie przecedzamy go przez sito. Czysty sok podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż
woda prawie całkowicie odparuje (około 10 minut).
Owocową pulpę studzimy (powinno jej zostać niewiele - max. 2 łyżki).
Czekoladę białą rozpuszczamy w mikrofalówce (co 30 sekund należy ją przemieszać, by nie spaliła się z wierzchu). Gdy nieco przestygnie dodajemy do niej
serek mascarpone i mus
truskawkowy. Mieszamy całość i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Mocno zmrożony mus umieszczamy w rękawie cukierniczym (tylka w kształcie gwiazdy). Dekorujemy muffinki wedle uznania.

