Wykonanie

Bardzo słodkie muffinki na imprezę dla dzieci, czy Halloween. Ja
mogę w ilościach zastraszających pochłaniać wszystko, co
czekoladowe, więc mnie one urzekły (smakiem i wyglądem)!Składniki (12 sztuk):muffinki2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
śmietany 18%1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1
jajko1/3 szklanki
oleju1/2
czekolady gorzkiejbeza włoska3
białka200 g
cukru50 ml
wodyponadto1 kostka
czekolady gorzkiejPieczemy muffinki.W dużej misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier i
sodę. Osobno miksujemy składniki mokre tzn.
śmietanę,
jogurt,
jajko i
olej. Łączymy zawartość obu naczyń.
Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę (każdą kostkę
czekolady najlepiej podzielić na ćwiartki). Dodajemy ją do masy. Przekładamy ciasto do foremek (do 3/4 wysokości). Pieczemy muffinki 20 minut w 180*C.Przygotowujemy
bezę.W rondelku o grubym dnie umieszczamy 150 g
cukru i
wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy
syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 125 - 135*C (trwa to około 10-15 minut).W misie miksera umieszczamy
białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dosypujemy 50 g
cukru, cały czas miksując.Gdy
syrop osiągnie wymaganą temperaturę ściągamy go z palnika. Obroty miksera zwiększamy do maksimum i powoli wlewamy
syrop cukrowy do ubijanych
białek. Miksowanie kontynuujemy do czasu, aż
beza całkowicie wystygnie (5 - 10 minut).
Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dość dużą, okrągłą tylką. Wyciskamy
bezę na muffinkę formując ją na kształt ducha.Kostkę
czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce. Odstawiamy ją na 5 minut, by nieco przestygła. Następnie za pomocą wykałaczki nabieramy niewielką ilość
czekolady i robimy duchom oczy.

