Wykonanie
17 września 2013
Mówcie co chcecie, ale życie bez
chipsów, czy nachos'ów, to nie życie! Do tego zimne
piwo i...SALSA MEKSYKAŃSKA(Podpatrzone u Panny Malwinny- KLIK)Składniki:1
papryka czerwona1
papryka zielona1
papryka żółta1 kg
pomidorów2 duże
cebule4
papryczki chilli1/2 główki
czosnku (ok. 5 ząbków)2 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
octu winnego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka nasion
kolendry2 łyżki
papryki słodkiej1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
pieprzu4 łyżki
oleju do smażenia
Papryki słodkie kroimy w drobną kosteczkę.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i usuwamy z nich skórkę. Kroimy je w grubą kostkę. Mieszamy warzywa w garnku o grubym dnie.Na patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy drobno posiekaną
cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor. Po około 5 minutach dokładamy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojone w malutką kosteczkę
papryczki chilli (zostawiłam pestki). Zawartość patelni przekładamy do woka. Dodajemy
ocet oraz łyżeczkę
cukru. Całość gotujemy pół godziny pod przykryciem, żeby warzywa puściły sok. Następnie usuwamy pokrywkę, żeby sok odparował. Salsa powinna być bardzo gęsta. Pod koniec dodajemy roztarte w moździerzu
przyprawy. Salsę studzimy i przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy je mocno i pasteryzujemy na sucho w piekarniku (patrz
przetwory zimne).
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.