ßßß Cookit - przepis na POPISOWY AMBASADOR MAMY ŁUKASZA

POPISOWY AMBASADOR MAMY ŁUKASZA

nazwa

Wykonanie

24 września 2013
Uwaga! Najpyszniejsza na świecie bomba kaloryczna :-)
POPISOWY AMBASADOR MAMY ŁUKASZA
(Przepis pochodzi z książki " 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI ")
Składniki:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
2 kostki masła
20 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
150 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 puszka ananasów
biszkopt
Pieczemy biszkopta .
W 1/4 litra mleka roztrzepujemy budyń (zdecydowanie polecam wykorzystanie miksera) z jajkami, żółtkami i mąką. Pozostałe mleko gotujemy na małym ogniu. Wlewamy mieszaninę budyniową do mleka i gotujemy jak budyń. Następnie studzimy ją porządnie.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą, wręcz bieluteńką pianę (trzeba się troszkę pomęczyć, bo trwa to 15-20 minut). Dodajemy stopniowo budyń (łyżka po łyżce). Utartą masę dzielimy na dwie części.
Do jednej (ciemnej) dodajemy kakao, posiekane orzechy, rodzynki oraz czekoladę. Do drugiej (jasnej): rodzynki, czekoladę oraz pokrojone ananasy.
Na biszkopta wykładamy masę ciemną. Rozprowadzamy ją równomiernie. Na wierzch wykładamy masę jasną. Przyozdabiamy ambasadora startą czekoladą. Chłodzimy go w lodówce minimum 3 godziny.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/popisowy-ambasador-mamy-ukasza.html