Wykonanie
24 września 2013
Uwaga! Najpyszniejsza na świecie bomba kaloryczna :-)POPISOWY AMBASADOR MAMY ŁUKASZA(Przepis pochodzi z książki " 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI ")Składniki:1 litr
mleka2 budynie
śmietankowe2 łyżki
mąki pszennej2
jajka2
żółtka2 kostki
masła20 dag
cukru pudru2 łyżki
kakao150 g
orzechów włoskich50 g
rodzynektabliczka
mlecznej czekolady1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 puszka
ananasówbiszkoptPieczemy
biszkopta .W 1/4 litra
mleka roztrzepujemy
budyń (zdecydowanie polecam wykorzystanie miksera) z
jajkami,
żółtkami i
mąką. Pozostałe
mleko gotujemy na małym ogniu. Wlewamy mieszaninę budyniową do
mleka i gotujemy jak
budyń. Następnie studzimy ją porządnie.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na puszystą, wręcz bieluteńką pianę (trzeba się troszkę pomęczyć, bo trwa to 15-20 minut). Dodajemy stopniowo
budyń (łyżka po łyżce). Utartą masę dzielimy na dwie części.Do jednej (ciemnej) dodajemy
kakao, posiekane
orzechy,
rodzynki oraz
czekoladę. Do drugiej (jasnej):
rodzynki,
czekoladę oraz pokrojone
ananasy.Na
biszkopta wykładamy masę ciemną. Rozprowadzamy ją równomiernie. Na wierzch wykładamy masę jasną. Przyozdabiamy ambasadora startą
czekoladą. Chłodzimy go w lodówce minimum 3 godziny.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.