ßßß Cookit - przepis na sernik CZEKOLADOWY z nutą rumową

sernik CZEKOLADOWY z nutą rumową

nazwa

Wykonanie

Mistrzostwo Świata, nikt się nie oprze takiemu sernikowi!
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki esencji rumowej
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 50g rodzynek
spód:
- paczka biszkoptów
- 100g masła
- 1 łyżka kakao
polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- około 200ml mleka
Przygotowanie:
Biszkopty lekko podpiekamy w piekarniku aby stały się chrupiące (około 10 min co jakiś czas mieszając) kruszymy je w ściereczce rozbijając tłuczkiem lub innym ciężkim narzędziem. Przesypujemy proszek do miski i łączymy z masłem i kakao i wygniatamy blaszkę aby cały spód był w biszkoptach. Robiąc masę serową najpierw oddzielamy żółtka od białek, białka odstawiamy do lodówki zaś żółtka ucieramy z cukrem puderm, cukrem wanilinowym, esencją rumową oraz kakao. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i również dodajemy do masy z żółtkami. Następnie przekładamy nasz twaróg do dużej misy wlewamy masę jajeczno-czekoladową i dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec ubijamy na sztywno białka i delikatnie dodajemy do sera aby nie napowietrzyć sernika. Rodzynki namaczamy we wrzątku przez około 3 minuty, obtaczamy je lekko w mące żeby nie opadły na spód sernika i dodajemy do masy. Całość przelewamy na blachę i pieczemy przez około 1,5h w 160 stopniach. Sernika od razu nie wyjmujemy z piekarnika tylko dopiero po 15-20 minutach. Możemy przygotować dodatkowo polewę czekoladową rozpuszczając dwie tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleka aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
SMACZNEGO!
Źródło:http://alekksandra.blogspot.com/2013/08/sernik-czekoladowy-z-nuta-rumowa.html