Mistrzostwo Świata, nikt się nie oprze takiemu sernikowi!Składniki:masa serowa:- 1 kg sera z wiaderka- 1 szklanka cukru pudru- 2 łyżeczki cukru wanilinowego- 4 jajka- 2 łyżeczki esencji rumowej- 2 łyżki kakao- 2 tabliczki gorzkiej czekolady- 1 tabliczka czekolady mlecznej- 50g rodzynekspód:- paczka biszkoptów- 100g masła- 1 łyżka kakaopolewa czekoladowa:- 2 tabliczki gorzkiej czekolady- około 200ml mlekaPrzygotowanie:Biszkopty lekko podpiekamy w piekarniku aby stały się chrupiące (około 10 min co jakiś czas mieszając) kruszymy je w ściereczce rozbijając tłuczkiem lub innym ciężkim narzędziem. Przesypujemy proszek do miski i łączymy z masłem i kakao i wygniatamy blaszkę aby cały spód był w biszkoptach. Robiąc masę serową najpierw oddzielamy żółtka od białek, białka odstawiamy do lodówki zaś żółtka ucieramy z cukrem puderm, cukrem wanilinowym, esencją rumową oraz kakao. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i również dodajemy do masy z żółtkami. Następnie przekładamy nasz twaróg do dużej misy wlewamy masę jajeczno-czekoladową i dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec ubijamy na sztywno białka i delikatnie dodajemy do sera aby nie napowietrzyć sernika. Rodzynki namaczamy we wrzątku przez około 3 minuty, obtaczamy je lekko w mące żeby nie opadły na spód sernika i dodajemy do masy. Całość przelewamy na blachę i pieczemy przez około 1,5h w 160 stopniach. Sernika od razu nie wyjmujemy z piekarnika tylko dopiero po 15-20 minutach. Możemy przygotować dodatkowo polewę czekoladową rozpuszczając dwie tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleka aby uzyskać odpowiednią konsystencję.SMACZNEGO!