Wykonanie
7 lipca 2013

(To taka moja wersja przepisu pochodzącego z książki Nigelli " KUCHNIA. PRZEPISY Z
SERCA DOMU ")Składniki (5 porcji):pierś z
indyka (ok. 1 kg) bez skóry i kości5 łyżek
oliwy czosnkowej5
dymek pokrojonych w plasterki150 ml
białego winałyżka
soli morskiej150 ml
śmietany 30%świeży
pieprz czarnygarść
świeżego estragonumłode ziemniaczki
sól morska1 łyżka
masła5
pomidorówgarść
pietruszki1
cebula2 łyżki
oliwy z oliwekW woku rozgrzewamy
oliwę czosnkową. Wrzucamy
dymkę, mieszamy, po czym dokładamy połowę posiekanego drobno
estragonu. Ponownie mieszamy całość i podsmażamy minutkę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię (pokrojonego w cienkie płaty)
fileta z indyka. Smażymy go 5 minut z jednej strony. Jeśli
dymka zacznie się przypalać, zeskrobujemy ją z patelni i układamy na kawałkach
mięsa. Przewracamy
mięsko na drugą stronę i wlewamy
białe wino. Czekamy, aż zacznie wrzeć. Wsypujemy
sól. Przykrywamy woka pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy
indyka przez 10 minut. Sprawdzamy, czy
mięso jest gotowe, odkrawając kawałek z najgrubszej jego części. Jeżeli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy. Przekładamy
mięso na ogrzane talerze. Doprowadzamy pozostały na patelni płyn do wrzenia, wlewamy
śmietankę i starannie mieszamy, następnie wsypujemy pozostały
estragon oraz
pieprz i ponownie mieszamy wszystko. Polewamy sosem filety na talerzu.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzamy je, polewamy roztopionym
masełkiem i posypujemy obficie
koprem.
Pomidory kroimy w grubą kostkę,
cebulę w piórka, a
pietruszkę siekamy drobno. Doprawiamy
sałatkę solą,
pieprzem i
oliwą.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.