ßßß Cookit - przepis na Królik w winie, cytrynie i rozmarynie

Królik w winie, cytrynie i rozmarynie

nazwa

Wykonanie

Z królikiem zaczęłam eksperymentować dość niedawno. Kolega Grzesiek opublikował przepis na takiego w śmietanie i tak się zaczęło. Niestety świeżego mogę kupić tylko raz w miesiącu, więc pojawia się na stole dość sporadycznie. Tym razem, postawiłam na białe wino, cytrynę i rozmaryn. Królik wyszedł bardzo aromatyczny. Jeżeli nie lubicie rozmarynu, zmniejszcie dawkę do 1 gałązki – ja tak zrobię następnym razem:) Mięso podałam z domowym gnocchi i polałam sosem , który powstał podczas pieczenia. Pomidorki koktajlowe były najlepsze- słodkie, przeszły kwaśną cytryną i rozmarynem. Rewelacja. Polecam
SKŁADNIKI:
królik 1 szt
cytryna 1 szt
rozmaryn kilka gałązek
pomidory koktajlowe 1 gałązka
sól morska
pieprz czarny grubo mielony
dobre masło 2 łyżki
wino białe 100 ml
oliwa z oliwek 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Królika podzielić na części, opłukać i osuszyć. Każda cześć posypać z obu stron solą morską i pieprzem grubo mielonym. Przełożyć do miski, dodać pociętą w plastry połowę cytryny oraz 2-3 łodygi rozmarynu. Przykryć i wstawić do lodówki na min 2 godzinki.
Na patelni rozpuścić masło i dobrze obsmażyć królika. Dodać wino, pogotować ok minuty, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut. Po tym czasie przełożyć na naczynia wraz z powstałym sosem, obłożyć jeszcze kilkoma plastrami cytryny i rozmarynu. Na środku położyć pomidorki koktajlowe. Wstawić do piekarnika na 25 minut w temp 170 stopni. Podałam z gnocchi.
Smacznego:)
Podobne przepisy:
Królik w sosie śmietanowym
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/01/krolik-w-winie-cytrynie-i-rozmarynie