Wykonanie
Z
królikiem zaczęłam eksperymentować dość niedawno. Kolega Grzesiek opublikował przepis na takiego w
śmietanie i tak się zaczęło. Niestety świeżego
mogę kupić tylko raz w miesiącu, więc pojawia się na
stole dość sporadycznie. Tym razem, postawiłam na
białe wino,
cytrynę i
rozmaryn.
Królik wyszedł bardzo aromatyczny. Jeżeli nie lubicie
rozmarynu, zmniejszcie dawkę do 1 gałązki – ja tak zrobię następnym razem:)
Mięso podałam z domowym gnocchi i polałam sosem , który powstał podczas pieczenia.
Pomidorki koktajlowe były najlepsze- słodkie, przeszły kwaśną
cytryną i
rozmarynem. Rewelacja. Polecam

SKŁADNIKI:
królik 1 szt
cytryna 1 szt
rozmaryn kilka gałązek
pomidory koktajlowe 1 gałązka
sól morskapieprz czarny grubo mielonydobre
masło 2 łyżki
wino białe 100 ml
oliwa z oliwek 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Królika podzielić na części, opłukać i osuszyć. Każda cześć posypać z obu stron
solą morską i
pieprzem grubo mielonym. Przełożyć do miski, dodać pociętą w plastry połowę
cytryny oraz 2-3 łodygi
rozmarynu. Przykryć i wstawić do lodówki na min 2 godzinki.Na patelni rozpuścić
masło i dobrze obsmażyć
królika. Dodać
wino, pogotować ok minuty, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut. Po tym czasie przełożyć na naczynia wraz z powstałym sosem, obłożyć jeszcze kilkoma plastrami
cytryny i
rozmarynu. Na środku położyć
pomidorki koktajlowe. Wstawić do piekarnika na 25 minut w temp 170 stopni. Podałam z gnocchi.Smacznego:)

Podobne przepisy:
Królik w sosie
śmietanowym